Clady

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Clady (iiriksi Clóidigh, suom. pesujoki, tai Claddagh, suom. mutainen töyräs) on kylä Tyronen kreivikunnassa Pohjois-Irlannissa noin neljä mailia Strabanesta. Se sijaitsee Finn-joen rannalla Donegalin kreivikunnan ja Irlannin tasavallan rajalla. Hallinnollisesti Clady sijaitsee Strabanen piirikunnassa. Vuonna 1842 sen asukasluku oli 176, ja vuoteen 2001 se oli kohonnut 423 asukkaaseen.lähde?

Kylä on kerännyt piirikunnalleen maineitta Irlannin kauneimmat kylät -kilpailussa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cladyn kylä on yksi alueen vanhimmista, ja se oli aikanaan tärkeä risteyskohta Finnin yli. Clady oli myös kirkollisesti tärkeä keskus; siellä järjestettiin Derryn hiippakunnan ensimmäinen katolinen kirkolliskokous.[1]

Silta Finn-joen yli

Lähellä kylää on seitsemän holvikaaren silta Finn-joen yli. Ennen sillan rakentamista paikalla oli tärkeä kahluupaikka, jossa Vilhelm III Oranialaisen ja Jaakko II:n partisaanit ottivat verisesti yhteen vuonna 1688. Derryn piirityksen aikaan se oli vahva asemapaikka, jota hallitsi eversti Skeffington James FitzJames Berwickin kautta.

6. elokuuta vuonna 1971 Ulsterin puolustusrykmentin (engl. Ulster Defence Regiment) sotamies Winston Donnell ammuttiin hengiltä ajoneuvojen tarkistuspisteen kohdalla Cladyssä. 10. joulukuuta 1971 Kenneth Smyth, virkavapaalla ollut protestantti Ulsterin puolustusrykmentistä, ammuttiin. Myös Daniel McCormick, katolinen entinen Ulsterin puolustusrykmentin jäsen, ammuttiin hänen ollessaan matkalla töihin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Clady Discover Tyrone and Sperrins. Viitattu 18.3.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]