CityJet

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
CityJet
IATA: WX – ICAO: BCY
Kutsukoodi CITY-IRELAND
Perustettu 1992
Laivaston koko 46 (2018)
Kotipaikka Dublin, Irlanti
Yhtiön sivut www.cityjet.com
CityJetin Suhoi Superjet 100

CityJet (IATA: WXICAO: BCY, kutsukoodi: CITY-IRELAND) on Dublinissa, Irlannissa kotipaikkaansa pitävä lentoyhtiö, joka operoi Euroopan sisäistä lentoliikennettä. CityJet oli Air Francen tytäryhtiö maaliskuuhun 2014 asti. Lentoyhtiön päätukikohta sijaitsee Dublinin lentoasemalla, kun taas toinen tukikohta on Charles de Gaullen kansainvälinen lentoasema Pariisissa.

Vuonna 2004 CityJet kuljetti 1,1 miljoonaa matkustajaa. Euroopan alueellisten lentoyhtiöiden liitto on palkinnut CityJetin kauden 2008/9 toiseksi parhaana lentoyhtiönä sekä kauden 2007/8 kolmanneksi parhaana lentoyhtiönä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lentoyhtiö perustettiin virallisesti 28. syyskuuta 1992, ja lentotoiminnan se aloitti 12. tammikuuta 1994. Yhtiön perusti Pat Byrne, ja aluksi se lensi London City Airportin ja Dublinin välistä liikennettä Virgin Atlantic Airwaysin alaisuudessa. Vuonna 1997 yhtiö aloitti reitin liikennöinnin omissa nimissään. Näihin aikoihin alkoi yhteistyö Air Francen kanssa Pariisin ja London Cityn välillä.

Air France omisti CityJetin ja sen belgialaisen tytäryhtiön VLM Airlinesin mutta myi yritykset vuonna 2014 saksalaiselle Intro Aviationille. Intro Aviation ilmoitti käynnistävänsä lentoyhtiön laivaston modernisoinnin, jossa vanhat Avro RJ85 -koneet korvataan joko Suhoi Superjet 100- tai Airbus A220 -koneilla. Se muutti myös VLM:n itsenäiseksi wet lease -liiketoimintaa harjoittavaksi yhtiöksi.[1]

VLM on myöhemmin myyty nykyiselle johdolle. Intro on ilmoittanut myyvänsä yhtiön ja neuvottelut ovat edenneet uuden rahoittajan kanssa. CityJet ilmoitti ostavansa suomalaisen lentoyhtiön Blue1:n SAS:ltä lokakuussa 2015. Samalla SAS ilmoitti, että CityJet on voittanut 8+6 koneen sopimuksen SAS:n kanssa kolmen vuoden + optioiden kanssa. Uudet Bombardier CRJ-900NG -koneet aloittivat liikenteen 27. maaliskuuta 2016. CityJet on myös tilannut 15 Sukhoi Superjet SSJ-100 -konetta korvaamaan ikääntyneet RJ-85-koneensa.

Kohteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

CityJetin operoimat reitit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Pariisista (Charles de Gaulle): Birmingham, Dublin, Edinburgh, Firenze, Göteborg-Landvetter, Shannon, Zürich
  • Pariisista (Orly): Lontoo-City
  • Dublinista: Lontoo-City, Pariisi-Charles de Gaulle
  • Lontoosta (City): Geneve, Zürich, Nizza, Madrid, Dundee, Belfast-City, Strasbourg, Edinburgh

Laivasto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

CityJetin Avro RJ85

Yhtiön laivastoon kuuluivat seuraavat koneet lokakuussa 2018. Koneiden yhteismäärä 46 ja keski-ikä seitsemän vuotta.[2]

Konetyyppi Määrä Matkustajia
Suhoi Superjet 100 7 98
Avro RJ85 12 95
Bombardier CRJ900 27 90

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. CityJet Sale Completed. Airliner World, heinäkuu 2014, s. 8.
  2. koneet planespotters.net.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]