Citroën Ami

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Citroën Ami

Citroen Ami - Flickr - exfordy.jpg

Valmistustiedot
Valmistaja Citroën
Valmistusvuodet 1961–1978
Tuotantomäärä 1 840 396
Korimalli 4-ovinen sedan
5-ovinen farmari
Luokka A-segmentti
Seuraaja Citroën Visa
Teknisesti samankaltaisia Citroën 2CV
Vetotapa etuveto

Citroën Ami (ranskaksi "ystävä") on Citroënin vuosina 1961–1978 valmistama pieni automalli. Amin ja sen sisarmallin Citroën Dyanen korvasi Citroën Visa. Ami oli muutaman vuoden ajan Ranskan eniten myyty automalli. Mallia valmistettiin 1 840 396 kappaletta. Ami kehitettiin kilpailemaan esimerkiksi Renault 4:n kanssa. Se oli hieman isompi ja ylellisempi kuin Citroën 2CV. Ami oli periaatteessa 2CV uudella korilla. Autoon tehtiin myös muutamia mekaanisia muutoksia kasvaneen painon vuoksi. Useimmat Ami-versiot varustettiin kaksisylinterisellä bokserimoottorilla. Ami ja vuoden 1961 Ford Taunus olivat ensimmäiset nelikulmaisilla ajovaloilla varustetut automallit.

Versiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ami 6:n sedan-mallin tunnistaa erikoisesta taaksepäin viistosta takalasista, joka tuli tunnetuksi Ford Angliasta. Samantyylinen muotoilu löytyy myös esimerkiksi nykyisen Citroën C4:n kolmiovisesta mallista sekä Renault Méganesta.

Myöhemmän Ami 8 -mallin takalasi oli perinteisemmin muotoiltu. Auton muotoili ranskalainen korinvalmistaja Heuliez. Suurimmat muutokset olivat sedan-mallin perän lisäksi keulan ja konepellin muotoilussa. Farmarimalli oli melko samankaltainen kuin Ami 6.

Ami Super oli 4-sylinterisellä, Citroën GS:stä peräisin olevalla bokserimoottorilla varustettu versio, jota valmistettiin vuosina 1973–1976.

Citroën M35

Pieni sarja coupé-mallisia Citroën M35-prototyyppejä valmistettiin uskollisille asiakkaille. Prototyyppien tarkoituksena oli testata hydropneumaattista jousitusta erillisrunkoon asennettuna ja Comotor-wankelmoottoria. Tämä moottori oli lyhyen aikaa tuotannossa GS Birotor-mallin voimanlähteenä. Talousvaikeuksiin joutunut Citroën yhdistyi Peugeot’n kanssa ja yhtenä Peugeot’n vaatimuksista oli lopettaa erillisrunkoisen Citroënin kehittäminen. Kaikki M35:set määrättiin tuhottaviksi tästä syystä. Valmistuneet korit lähtivät välittömästi sulattamoon ja M35-omistajia pyydettiin palauttamaan kulkimensa. Osa testikuskeista kuitenkin kieltäytyi, vaikka Citroën tarjoutui ostamaan hyvään hintaan M35:n takaisin. Kieltäytymisen ansiosta maailmassa on edelleen joitakin kappaleita tallella ko. erikoismalleja.

Tämä autoihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.