Cirith Ungol

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee paikka J. R. R. Tolkienin kirjassa. Yhdysvaltalaisesta Cirith Ungol -yhtyeestä on oma artikkelinsa.

Cirith Ungol on kuvitteellinen sola J. R. R. Tolkienin kirjassa Taru sormusten herrasta.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Nimi Cirith Ungol on sindarinkielinen ja tarkoittaa 'hämähäkin rotkoa'; se oli sola Mordorin läntisten vuorten yli ja ainoa reitti länttä kohti. Sitä vartioi Cirith Ungolin torni, jonka rakensivat Gondorin ihmiset Haltiain ja Ihmisten Viimeisen Liiton sodan jälkeen. Sen tarkoitus oli puolustaa Ithilienin maakuntaa Sauronin jäljellä olevien seuraajien hyökkäyksiltä ja toisaalta myös estää Sauronin palvelijoiden paluu Mordoriin. Siksi sen ikkunat oli suunnattu pohjoiseen ja kaakkoon.

Gondor hylkäsi linnoituksen noin vuonna 1636 K.A. kun Suuri Rutto tappoi suurimman osan Gondorin väestöstä. Ruton jälkeen Gondor ei enää koskaan pystynyt valloittamaan Cirith Ungolia ja pahuus palasi Mordoriin. Linnoitus toimi yhdessä vuorilinnoitus Durthangin kanssa Mordorin pohjoisessa länsiosassa, ja Hammastornien kanssa Morannonin luona. Sormuksen Matkan aikana Frodo Reppuli ja Samvais Gamgi menivät solaan Klonkun johdolla ja suoraan jättiläishämähäkin Lukitarin pesään, joka asui siellä. Frodo joutui Lukitarin saaliiksi mutta Sam onnistui iskemään Lukitaria Piikillä niin kuolettavasti että se ryömi pesäänsä ja menehtyi sinne. Samassa örkkijoukko saapui Minas Morgulista Cirith Ungoliin, huomasivat Frodon ja veivät tämän Cirith Ungolin torniin. Siellä kaksi örkkiä, Shagrat ja Gorbag alkoivat sotimaan keskenään ja niin Sam pääsi pelastamaan isäntänsä.