Cieza

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Cieza
vaakuna
vaakuna

Cieza

Koordinaatit: 38°14′21″N, 01°25′08″W

Valtio Espanja Espanja
Itsehallintoalue Murcia
Maakunta Murcia
Perustettu
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 365,1 km²
Korkeus 188 m
Väkiluku (2017) 34 987
 – Väestötiheys 95,8 as./km²
Aikavyöhyke UTC+1
 – Kesäaika UTC+2









Ermita del santo Cristo del Consuelo.
Kävelykatu.

Cieza on kaupunki Murcian alueella kaakkoisessa Espanjassa noin 50 kilometriä Murcian kaupungista luoteeseen. Ciezan elinkeinoelämälle maatalouden merkitys on edelleen suuri, huolimatta teollisuuden ja palvelujen noususta.

Maantiede ja ilmasto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cieza sijaitsee Murcian alueen pohjoisosassa noin 70 kilometriä Välimeren rannalta ja Costa Blancan rannikkovyöhykkeeltä länteen. Se on Vega Alta del Segura -aluehallintoyksikön pääkaupunki. Hallintoyksikön väkiluku on noin 54 000.

Ciezan halki virtaa 325-kilometrinen Río Segura, joka on kaakkoisen Espanjan suurimpia vesiväyliä.

Keskeinen maantieliikenteen yhteys on maksuton Autovía de Murcia (A-30; Albacete–Cartagena). Cieza sijaitsee luoteis–kaakkoissuuntaisen moottoritien puolessavälissä. Ciezan rautatieasema, Estación de Cieza, sijaitsee linjalla ChinchillaCartagena.

Ciezan vuotuinen keskilämpötila on 17 °C. Välimeri on sen verran etäällä, että ilmastossa on mantereisia piirteitä. Talvella lämpötila saattaa pudota jopa alle 7 °C:een, ja yölämpötilat laskevat toisinaan pakkasen puolelle. Heinäkuun keskilämpötila on 26 °C, eikä 35 °C:n ylittäminen ole kesäaikaan lainkaan tavatonta.[1]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ciezan asutushistoria alkaa paleoliittiselta kaudelta. Pronssikaudella nykyistä Ciezan aluetta asuttivat iberit, kuten koko Iberien niemimaan itäosaa. Heidän jäljiltään on löydetty arkeologinen esiintymä El Morrón de Bolvax, joka sijaitsee kolme kilometriä Ciezan keskustasta etelään. Bolvaxin laajuus on noin 10 km².[2]

Arabit asuttivat aluetta 1000-luvulta 1200-luvulle ja vaikuttivat merkittävästi paikalliseen kulttuuriin ja maanviljelykseen. Heidän kaupunkinsa nimi oli Medina Siyâsa. Arabien aikakaudelta on löydetty verraten rikas kulttuuriperintö: taiten koristeltua arkkitehtuuria ja keramiikkaa sekä kristallia ja metallia. Siyâsa sijaitsi rinnemaastossa ja sitä suojellut linnake Alcazaba de Siyâsa kohoaa rinteen huipulla.[3]

Nykyinen Cieza sai alkunsa 1243 kuningas Alfonso X Viisaan valloitettua alueen reconquistan yhteydessä. Murcian taifasta tehtiin kristitty kuningaskunta, joka oli sidoksissa Kastilian kuningaskuntaan. Sittemmin Ciezan alueella vaikutti Santiagon ritarikunta, joka oli luotu suojelemaan pyhiinvaeltajia Maurien hyökkäyksiltä. 1500- ja 1600-luvuilla Ciezan elämää hankaloittivat paikallisten mahtisukujen alituiset kiistat ja eripura.

Pyreneiden niemimaan sota oli Ciezalle tuhoisa vetäytyvien ranskalaisjoukkojen kylväessä tuhoa. Myöhemmin 1800-luvulla Ciezan kehitys sai uutta pontta. Cieza julistettiin virallisesti kaupungiksi 1926. Seuraavina vuosikymmeninä kaupungin elinkeinoelämä kehittyi, erityisen tärkeä oli espartokuitu. 1970-luvulla espartoon liittyvä teollisuus alkoi taantua keinokuitujen tullessa markkinoille. Espartokuidun aikakaudesta muistuttaa Pequeño Museo del Esparto eli pieni esparto-museo.[4]

Kaupunkikuva[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ciezan nykyinen keskusta on pääosin moderni abstraktein mosaiikkikuvioin päällystettyine jalankulkuvyöhykkeineen. Kirkkorakennuksista mainittakoon 1700-luvun Basílica de Nuestra Señora de la Asunción.

Tapahtumia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Erilaisia festivaaleja ja muita tapahtumia Ciezassa on useita, muun muassa Feria y Fiestas de San Bartolomé, joka järjestetään 23. elokuuta – 31. elokuuta. Eräs yleisömagneeteista on vuonna 1995 alkunsa saanut Lanzamiento del hueso de oliva.

Urheilu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ciezan paikallinen jalkapalloseura on Club Deportivo Cieza, joka tunnetaan nimellä "esparteros". Kaupungissa on myös toinen jalkapalloseura, el Club de Fútbol Ciudad de Cieza.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. KLIMA & WETTER IN CIEZA Climate-Data.org. Viitattu 21.8.2018.
  2. Dos yacimientos de épocas distintas Region de Murcia digital. © Fundación Integra. Viitattu 24.4.2018.
  3. Siyâsa Region de Murcia digital. © Fundación Integra. Viitattu 24.4.2018.
  4. PEQUEÑO MUSEO DEL ESPARTO Region de Murcia digital. © Fundación Integra. Viitattu 24.4.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]