Christian Goldbach

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun


Christian Goldbach
Henkilötiedot
Syntynyt18.03.1690
Königsberg, Brandenburg-Prussia
Koulutus ja ura
Tutkimusalue matematiikka ja oikeustiede
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus

Christian Goldbach (18. maaliskuuta 1690 – 20. marraskuuta 1764) oli saksalainen matemaatikko, joka opiskeli myös oikeustiedettä. Hänet muistetaan tänään Goldbachin konjektuurista .

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Goldbach syntyi Preussin herttuakunnan pääkaupungissa Königsbergissä, joka on osa Brandenburg-Preussia, pastorin poikama. Hän opiskeli Royal Albertus -yliopistossa. Opintojensa jälkeen hän kävi pitkiä koulutusmatkoja vuosina 1710–1724 Euroopan läpi, vierailemalla Saksan osavaltioissa, Englannissa, Hollannissa, Italiassa ja Ranskassa, tapaamalla monia kuuluisia matemaatikkoja, kuten Gottfried Leibnizia, Leonhard Euleria ja Nicholas I Bernoullia. Königsbergissä hän tutustui Georg Bernhard Bilfingeriin ja Jakob Hermanniin.

Hän siirtyi vasta avattuun Pietarin tiedeakatemiaan vuonna 1725 matematiikan professoriksi ja akatemian historioitsijaksi. Vuonna 1728, kun Pietari II:sta tuli Venäjän tsaari, Goldbachista tuli hänen ohjaajansa.

Christian Goldbach oli monikielinen - hän kirjoitti päiväkirjaa saksaksi ja latinaksi, hänen kirjeensä kirjoitettiin saksaksi, latinaksi, ranskaksi ja italiaksi ja virallisten asiakirjojen osalta hän käytti venäjää, saksaa ja latinaa.

Hän kuoli 20. marraskuuta 1764 74-vuotiaana Moskovassa .

Tieteellinen ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Goldbachin kirje Eulerille, 1742

Goldbach tunnetaan parhaiten kirjeenvaihdostaan Leibnizin, Eulerin ja Bernullin kanssa, varsinkin hänen vuonna 1742 lähettämässään kirjeessä Eulerille, jossa todetaan Goldbachin konjektuurista . Hän opiskeli ja todisti joitain potensseja koskevia lauseita, kuten Goldbach – Euler-lauseen, ja antoi useita merkittäviä panoksia analyyseihin . [1] Hän osoitti myös Fermat-lukuja koskevan tuloksen, jota kutsutaan Goldbachin lauseeksi.lähde?

Julkaisut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • (1729) De transforme serierum
  • (1732) De terminis generalibus serierum

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Rosen: Elementary Number Theory, Fifth Edition. Addison-Wesley, 2004. ISBN 0-321-23707-2.