Chris Squire

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Chris Squire
Chris Squire vuonna 1978.
Chris Squire vuonna 1978.
Henkilötiedot
Syntynyt4. maaliskuuta 1948
Kuollut27. kesäkuuta 2015 (67 vuotta)
Ammatti muusikko, lauluntekijä
Muusikko
Aktiivisena 1965–2015
Tyylilajit Progressiivinen rock, pop
Soittimet bassokitara, laulu, kitara, huuliharppu, kosketinsoittimet
Yhtyeet Yes, XYZ, Conspiracy, The Selfs, The Syn, Mabel Greer’s Toyshop
Levy-yhtiöt Atlantic, Wounded Bird, Sanctuary, Lime, Stone Ghost
Aiheesta muualla
www.chrissquire.com

Christopher Russell Edward ”Chris” Squire (4. maaliskuuta 1948 Lontoo27. kesäkuuta 2015[1] Phoenix, Arizona, Yhdysvallat) oli englantilainen muusikko, joka tunnetaan parhaiten Yesin basistina ja taustalaulajana. Hän esiintyi yhtyeen jokaisella albumilla.

Musiikkiin varhaisiällä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Chris Squire syntyi Pohjois-Lontoossa Queensburyn lähiössä ja vietti lapsuutensa Kingsbury-nimisellä alueella.[2] Musiikkiin hän tutustui kuusivuotiaasta laulaessaan St.Andrewin kirkkokuorossa. Tätä kuoroa johti Barry Rose, joka oli myös kirkkourkuri. Hän oli varhainen esikuva, ja Squire kutsuikin hänet soittamaan Fish Out Of Water - sooloalbumille sen pilliurkuosuudet.

Kuoron aikana hän ystävystyi Andrew Pryce Jackmanin kanssa, joka myöhemmin teki orkesterisovitukset Squiren Fish Out Of Water sooloalbumille sekä Yesin Tormato-albumille. 12-vuotiaana Squire liittyi Guildfordin katedraalikuoroon. Squiren koulukaveri ehdotti hänelle bassokitaraa. Squiren ensimmäinen basso oli äidin ostama Futurama, ja hän perusti Pryce Jackmanin kanssa ensimmäisen yhtyeensä The Selfs. Basistina esikuvana oli The Whon John Entwistle.[2]

Yhtyeisiin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1960-luvulla hän käytti LSD:tä, kunnes kerran koki huonon LSD-”matkan”. Hän kertoo, että vietti sen seurauksena kuukausia tyttöystävänsä asunnossa ja kehitti tänä aikana omalaatuisen soittotyylinsä. Squire toipui eikä enää käyttänyt LSD:tä.

Ensimmäinen tunnetumpi yhtye The Syn. Tämän rinnalle muodostui kokoonpano Mabel Greer’s Toyshop, johon liittyi myös The Syn -yhtyeessä ollut kitaristi Peter Banks. Kokoonpanoon tulivat myös Jon Anderson, Tony Kaye ja Bill Bruford. Kokoonpanon ja musiikillisten muutosten myötä yhtyeen nimeksi keksittiin Yes.[2]

Yes-yhtyeessä Squire soitti sen perustamisesta lähtien 1968. Hän sävelsi sen materiaalia sekä yksin että yhdessä muiden jäsenten kanssa. Tunnetuimpia lienevät The Yes Albumin "Your's Is No Discrage", "I've Seen All Good People" sekä Fragile- albumin "Heart of The Sunrise".

Squire oli Yesin kokoonpanossa, kunnes vetäytyi 2015 sairauden vuoksi. Hänellä todettiin toukokuussa 2015 akuutti leukemia, johon hän menehtyi.[3] Yhtyeessä aiemmin ollut Billy Sherwood korvasi hänet jo sovituissa konserteissa Squiren jouduttua vetäytymään ja ne olivat ensimmäiset ilman Squirea.

Soolo- ja yhteistyöprojekteja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Fish Out of Water 1975
  • XYZ demovaiheeseen jäänyt kokoonpano Alan Whiten ja Jimmy Pagen kanssa
  • Conspiracy Billy Sherwoodin kanssa 2002
  • Chris Squire's Swiss Choir 2007

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Yes-yhtyeen basisti Chris Squire on kuollut 28.6.2015. Etelä-Suomen Media Oy. Arkistoitu 29.6.2015. Viitattu 28.6.2015.
  2. a b c Yes-jatkuvan muutoksen portaat, s. 11-12, 73,89. Pop-kirjat, 2004. ISBN 952-5546-01-2.
  3. Evan Minsker: Yes bassist Chris Squire has died Pitchfork. Viitattu 28.6.2015.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä muusikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.