Choi Jin-sil

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Choi Jin-sil (24. joulukuuta 19682. lokakuuta 2008) oli eteläkorealainen näyttelijä ja malli. Häntä pidetään yhtenä parhaista eteläkorealaisista näyttelijöistä ja hänen lempinimensä on "kansakunnan näyttelijä".

Choi Jin Sil oli Choi Guk-hyeonin ja Jeong Ok-sukin vanhin lapsi. Hän syntyi Soulissa 24. joulukuuta 1968. Hänellä oli myös nuorempi veli Choi Jin-yeong, joka toimi näyttelijänä ja laulajana. Choi Jin-yeong teki itsemurhan 29. maaliskuuta 2010.

Choi Jin Silin perhe oli köyhä, ja yhteen aikaan hänen äitinsä piti kadulla pientä kojua, jossa myytiin ruokaa. Choi Jin Sil haaveili tähteydestä selvitäkseen köyhyydestä.

Kuuluisuudestaan huolimatta Choi oli tunnettu säästäväisyydestään.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Choi Jin Sil aloitti uransa näyttelemällä tv-mainoksissa. Hän alkoi saavuttaa kuuluisuutta Samsung Electronicsin mainoskampanjassa, jossa hän näytteli tuoretta aviovaimoa.

Vuonna 1988 hän näytteli ensimmäistä kertaa tv-sarjassa, ja hänen ensimmäinen elokuvansa valmistui vuonna 1990. Hän julkaisi vuonna 1998 omaelämäkerran, jossa hän tarkastelee muutosta tavallisesta opiskelijasta kuuluisaksi näyttelijättäreksi.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1994 Choi Jin Silin kiertuemanageri murhasi hänen entisen managerinsa Byeong-sun. Choi Jin Sil kutsuttiin todistamaan oikeudessa.

Vuonna 2000 Choi Jin Silin avioliitto baseball-pelaaja Jo Sung-minin kanssa herätti laajaa huomiota. Choi synnytti avioliitossa kaksi lasta, pojan vuonna 2001 ja tyttären vuonna 2003.

Marraskuussa 2002 Jo pahoinpiteli raskaana olleen Choin. Elokuussa 2004 tapahtui toinen pahoinpitely, ja syyskuussa 2004 avioliitto päättyi eroon. Choi sai lasten huoltajuuden, ja Jo sai tavata lapsia vain yhteisellä sopimuksella. Vuonna 2008 Korean perherekisterin säännöksiä muutettiin siten, että lapset voivat käyttää halutessaan käyttää äitinsä nimeä, ja Choin lasten nimet muutettiin tähän muotoon.

Perheväkivaltasyytökset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuussa 2004 Choi Jin Sil astui julkisuuteen perheväkivallan uhrina. Tämän seurauksena mainostaja Shinhan Engineering and Construction irtisanoi Choin kanssa tehdyn sopimuksen, koska katsoi, että tämä ei ollut "esiintynyt arvokkaasti". Choi esiintyi julkisuudessa ruhjeisena.

4. kesäkuuta 2009 Etelä-Korean korkein oikeus kumosi aiemman päätöksen. Korkeimman oikeuden päätöksen mukaan Choi oli oikeutettu korvaukseen aiheettomasta sopimuksen irtisanomisesta. Oikeuden päätöksessä kuitenkin arvosteltiin Choin toimintaa ja katsottiin, että se ei noudattanut "sosiaalista ja moraalista kunniaa".

9. kesäkuuta 2009 Korean Womenlink, Korean naisten tukipuhelin ja Korean naisten yhdistys julkaisivat lausunnon, jossa arvosteltiin oikeuden päätöstä. Lausunnossa arvosteltiin Korkeinta oikeutta siitä, että se ei tunnustanut perheväkivallan uhrien kärsimyksiä.

Kuolema[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Choi Jin Silin äiti löysi tämän kuolleena suihkusta 2. lokakuuta 2008. Hänen nuorempi veljensä Choi Jin-yeong kutsuttiin paikalle, ja tämä kutsui paikalle poliisin.

Choin omaiset vastustivat aluksi viranomaisten päätöstä tehdä Choille ruumiinavaus. Ruumiinavauksen perusteella viranomaiset totesivat Choin kuolemansyyksi itsemurhan. 29. maaliskuuta 2010 Choin veli löydettiin kuolleena, ja myös hänen kuolemansyyksi on todettu itsemurha.

Uurnan varkaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Choi Jin Silin hautapaikan ympärille asennettiin valvontakamerat. 15 elokuuta 2009 Choi Jin Silin uurna varastettiin. Poliisi jäljitti varkaan valvontakameroiden perusteella ja löysi uurnan tämän kotoa.

Choi Jin Silin muistoksi on rakennettu Gapsan Parkin hautausmaalle, Yangpyeongiin pieni puisto. Hänet haudattiin uudestaan 28. syyskuuta 2009, ja hautapaikan ympärille on asennettu erilaisia valvontajärjestelmiä.

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Choi Jin Sil