Choi Jin-sil

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Choi Jin-sil (kor. 최진실; 24. joulukuuta 19682. lokakuuta 2008) oli eteläkorealainen näyttelijä ja malli. Häntä pidetään yhtenä parhaimmista eteläkorealaisista näyttelijöistä.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Choi aloitti uransa näyttelemällä tv-mainoksissa. Hän alkoi saavuttaa kuuluisuutta Samsung Electronicsin mainoskampanjassa, jossa hän näytteli tuoretta aviovaimoa.

Vuonna 1988 hän näytteli ensimmäistä kertaa tv-sarjassa, ja hänen ensimmäinen elokuvansa valmistui 1990. Hän julkaisi vuonna 1998 omaelämäkerran, jossa hän tarkastelee muutosta tavallisesta opiskelijasta kuuluisaksi näyttelijättäreksi.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Choi Jin-sil oli Choi Guk-hyeonin ja Jeong Ok-sukin vanhin lapsi. Hänellä oli myös nuorempi veli Choi Jin-yeong, joka toimi näyttelijänä ja laulajana. Jin-yeong teki itsemurhan 29. maaliskuuta 2010. Jin-silin perhe oli köyhä, ja yhteen aikaan hänen äitinsä piti kadulla pientä ruokaa myyvää kojua. Choi haaveili tähteydestä selvitäkseen köyhyydestä.

Vuonna 1994 Choin kiertuemanageri murhasi hänen entisen managerinsa Byeong-sun. Choi kutsuttiin todistamaan oikeudessa.

Vuonna 2000 Choin avioliitto baseball-pelaaja Jo Sung-minin kanssa herätti laajaa huomiota. Choi synnytti avioliitossa kaksi lasta.

Marraskuussa 2002 Jo pahoinpiteli raskaana olleen vaimonsa. Elokuussa 2004 tapahtui toinen pahoinpitely, ja syyskuussa 2004 avioliitto päättyi eroon. Choi sai lasten huoltajuuden, ja Jo sai tavata lapsia vain yhteisellä sopimuksella. Vuonna 2008 Korean perherekisterin säännöksiä muutettiin siten, että lapset voivat käyttää halutessaan käyttää äitinsä nimeä, ja Choin lasten nimet muutettiin tähän muotoon.

Perheväkivaltasyytökset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuussa 2004 Choi astui julkisuuteen perheväkivallan uhrina. Tämän seurauksena mainostaja Shinhan Engineering and Construction irtisanoi hänen kanssaan tehdyn sopimuksen, koska katsoi, että tämä ei ollut "esiintynyt arvokkaasti". Choi esiintyi julkisuudessa ruhjeisena.

4. kesäkuuta 2009 Etelä-Korean korkein oikeus kumosi aiemman päätöksen. Korkeimman oikeuden päätöksen mukaan Choi oli oikeutettu korvaukseen aiheettomasta sopimuksen irtisanomisesta. Oikeuden päätöksessä kuitenkin arvosteltiin Choi toimintaa ja katsottiin, että se ei noudattanut "sosiaalista ja moraalista kunniaa".

9. kesäkuuta 2009 Korean Womenlink, Korean naisten tukipuhelin ja Korean naisten yhdistys julkaisivat lausunnon, jossa arvosteltiin oikeuden päätöstä. Lausunnossa arvosteltiin Korkeinta oikeutta siitä, että se ei tunnustanut perheväkivallan uhrien kärsimyksiä.

Kuolema[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Choin äiti löysi tämän kuolleena suihkusta 2. lokakuuta 2008.[1] Hänen nuorempi veljensä Choi Jin-yeong kutsuttiin paikalle, ja tämä kutsui paikalle poliisin.

Choin omaiset vastustivat aluksi viranomaisten päätöstä tehdä hänelle ruumiinavaus. Ruumiinavauksen perusteella viranomaiset totesivat Choin kuolemansyyksi itsemurhan. 29. maaliskuuta 2010 hänen veljensä löydettiin kuolleena, ja myös hänen kuolemansyykseen todettiin itsemurha.

Uurnan varkaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Choin hautapaikan ympärille asennettiin valvontakamerat. 15 elokuuta 2009 hänen uurnansa varastettiin. Poliisi jäljitti varkaan valvontakameroiden perusteella ja löysi uurnan tämän kotoa.

Choin muistoksi on rakennettu Gapsan Parkin hautausmaalle, Yangpyeongiin pieni puisto. Hänet haudattiin uudestaan 28. syyskuuta 2009, ja hautapaikan ympärille on asennettu erilaisia valvontajärjestelmiä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Choe Sang-Hun: Korean Star’s Suicide Reignites Debate on Web Regulation The New York Times. 12.10.2008. Viitattu 20.9.2023. (englanniksi)
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Choi Jin Sil