Chitralin piirikunta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hakusana ”Chitral” ohjaa tänne. Samannimisestä kaupungista kertoo artikkeli Chitral (kaupunki).
Chitralin piirikunta (punaisella) Khyber Pakhtunkhwan maakunnan kartalla.

Chitral (urduksi ‏ضلع چترال‎, Z̤ilaʿ Citrāl) on piirikunta Pakistanin Khyber Pakhtunkhwan maakunnassa. Sen pinta-ala on 14 850 neliökilometriä ja väkiluku 318 689 henkeä (vuonna 1998). Piirikunnan keskus on Chitralin kaupunki.

Chitral on Khyber-Pakhtunkhwan pohjoisin ja pinta-alaltaan suurin piirikunta. Se rajoittuu lännessä ja pohjoisessa Afganistaniin, idässä Pakistanin hallitsemaan Kashmiriin ja etelässä Pakistanin Ylä-Dirin ja Swatin piirikuntiin.

Piirikunnan halki virtaavan Kunarjoen laakso yhdistää Chitralin Afganistaniin. Pakistanin eteläosaan on suora yhteys Lowarin solan kautta, johon on rakenteilla talviaikaan liikennöimisen mahdollistava tunneli. Peshawarista ja Islamabadista on lentoyhteys.

Alueen suurimman heimon muodostavat khowarin kieltä puhuvat khot. Alkuperäisväestöön kuuluu kalašheimo. Piirikunnassa puhutaan lukuisia dardilaisia ja iranilaisia kieliä. Yhteisinä kielinä toimivat khowar, paštu ja urdu. Islamin vaikutus alueella on vahva.

Vuoteen 1969 saakka Chitral oli Katur-suvun hallitsema puoli-itsenäinen ruhtinaskunta. Vuoteen 2000 saakka se kuului Pakistanin luoteisen rajaprovinssin Malakandin piiriin.