Chit Phumisak

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Chit Phumisak - thaimaalainen älykkö ja yhteiskunnallinen kriitikko

Chit Phumisak (thaiksi จิตร ภูมิศักดิ์, 25. syyskuuta 1930 Prachinburi – 5. toukokuuta 1966 Sakon Nakhon) oli thaimaalainen toisinajattelija, kirjailija, lingvistikko, historioitsija ja marxilainen poliitikko. Chit Phumisakia pidetään Thaimaassa yhtenä tärkeimpänä yhteiskunnallisena kriitikkona. Hänen pääteoksensa on The Face of Thai Feudalism (thaiksi โฉมหน้าศักดินาไทย) - kriittinen analyysi Thaimaan yhteiskunnallisista oloista ja Sakdina-järjestelmästä.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Chit Phumisak syntyi köyhään perheeseen Prachinburin provinssissa sijaitsevassa Prachantakhamin kylässä. Hänen vanhempansa olivat Siri ja Saengngeun Phumisak. Alkuperäisen nimensä Somchit hän lyhensi myöhemmin muotoon "Chit", sillä Phibunsongkhramin hallituskaudella nimikäytännöt yhtenäistettiin sukupuolten mukaisesti[1]. Vaikka hän oli kotoisin köyhistä oloista, pääsi hän silti opiskelemaan Thaimaan parhaimpaan Chulalongkornin yliopistoon Bangkokissa.

Hänen kirjoituksensa olivat edistysmielisiä ja nationalismin vastaisia, minkä Sarit Thanaratin sotilashallinto koki uhkana yhteiskunnalliselle vakaudelle. Monien muiden lailla hänet pidätettiin kommunistisyytösten nojalla 1957 ja passitettiin vankeuteen kuudeksi vuodeksi[1]. Lopulta oikeus vapautti hänet syyttömänä.

Vapauduttuaan hän liittyi 1965 kiellettyyn Thaimaan kommunistiseen puolueeseen, jonka tukikohta oli Phu Phanin vuorilla Sakon Nakhonin provinssissa. 5. toukokuuta 1966 hänet ammuttiin Nong Kungin kylän lähistöllä amphoe Waritchaphumissa[1]. Hänen ruumiinsa poltettiin, mutta vasta 1989 jäännökset haudattiin perinteisen seremonian mukaan Wat Prasittisangwonin temppelin stupaan.

Pääteoksensa The Face of Thai Feudalism hän kirjoitti vuonna 1957 salanimellä Somsamai Srisootarapan. Muita pseudonyymejä, joita hän käytti, olivat muun muassa Kawi Kanmuang ja Kawi Srisayam.[1]

Teoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • The Face of Thai Feudalism (โฉมหน้าศักดินาไทย) (1957)
  • Art for Life, Art for the People (ศิลปเพื่อชีวิต ศิลปเพื่อประชาชน) (1957)
  • Fighter of a New Generation (นักรบของคนรุ่นใหม่) (1974)

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Bookrags: Chit Phumisak Viitattu 5.9.2009


Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]