Chilikastike

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hot sauces, 2008.jpg

Chilikastike on yleisnimitys kastikkeille, joiden pääasiallinen mauste on chili. On olemassa monia erilaisia chilikastikkeita, ja ne voivat olla vahvoja, mietoja, makeita ja happamia. Chilikastikkeiden ainesosia voivat olla chili-paprikat, etikka, ruokaöljy, alkoholi, hedelmät ja vihannekset. Joihinkin erittäin vahvoihin kastikkeihin lisätään kapsaisiiniuutetta ja sinappia.

Yksi ensimmäisistä kaupallisesti saatavilla olevista pullotetuista chilikastikkeista Amerikassa ilmestyi markkinoille vuonna 1807 Massachusettsissa. Muutamat 1800-luvun alkupuolen tuotemerkit ovat selviytyneet nykypäivään asti. Tabasco-kastike on varhaisin tunnistettavissa oleva brändi Yhdysvalloissa chilikastikeollisuudessa. Vuonna 2010 se oli kolmanneksitoista myydyin mauste Yhdysvalloissa.

Chilin poltteen lievittäminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Chilin tulisuus johtuu kapsaisiinista. Kapsaisiini tarttuu reseptoreihin kielen pinnassa, jolloin aivoihin välittyy samankaltainen viesti kuin, jos kieleen olisi osunut jotain kuumaa. Siksi jotkut alkavat hikoilemaan syödessään chiliä. Nopein tapa lievittää polttavaa tunnetta on maitotuotteet. Maidon proteiinit syrjäyttävät kapsisiinin kielen reseptoreissa. Myös hiilihydraatit tukkivat reseptoreita. Myös riisi ja leipä auttavat lievittämään tulisuutta. Nämä elintarvikkeet kuuluvat tyypillisesti chilin käyttöön erikoistuneisiin kulttuureihin. Meksikolaiset perinnejälkiruuat flan-tortut, sekä hunajaiset sopapilla-leivokset on tehty leivästä, sokerista ja maidosta.

Alkoholi ja vesi eivät lievitä poltetta, vaan levittävät sitä entisestään suussa.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Annabella Kiviniemi: Nyt se on todistettu: Maito sammuttaa chilin poltteen parhaiten 26.7.2016. Iltalehti. Viitattu 21.3.2019.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: sv:Chilisås
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Hot sauce
Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.