Chichilaki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Chichilaki

Chichilaki (georg. ჩიჩილაკი) on muinainen, perinteinen georgialainen joulupuu. Se on tehty kuivatun hasselpähkinän tai saksanpähkinän oksista, jotka on muotoiltu havupuuksi. Nämä vaaleat ornamentit vaihtelevat 20 cm:n ja kolmen metrin välillä. [1] Chichilakit ovat yleisimpiä Gurian ja Samegrelon alueilla Mustanmeren lähellä, mutta niitä löytää myös pääkaupungin, Tbilisin, alueelta.

Georgialainen perinne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Chichilakien teko on tärkeä perinne georgialaisessa ortodoksisessa joulussa, joka sijoittuu tammikuun 7. päivälle.[2] Georgialaiset uskovat, että leikelty puu muistuttaa Basileios Suuren kuuluisaa partaa.[3] Basileioksen sanotaan vierailevan ihmisten luona jouluna, samalla tapaa kuin joulupukki. Sanotaan myös, että Chichilaki edustaa elämän puuta, georgialaisten yhtä toivon symboolia.

Joka vuosi ihmiset ostavat chichilakeja koristellakseen niitä pienillä hedelmillä ja marjoilla. Omenoita, granaattiomenoita ja värimataroita tarjoamisena anteliaasta sadosta.

Chichilakit poltetaan seremoniallisesti päivänä ennen georgialaisen ortodoksisuuden loppiaista, tammikuun 19. päivänä. Tämä symbolisoi menneen vuoden vaikeuksien ylittämistä. Jotkut perheet Samegrelossa ostavat chichilakeja edesmenneiden sukulaisia kunnioittaakseen.[4]

Neuvostoliiton kielto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Neuvostoliiton Georgian valtauksen aikana vuonna 1921, chichilakien myynti oli kielletty. Puut olivat neuvostoliittolaisten mielestä uskonnollinen symboli. Vaikka georgialaisten annettiin pitää monia heidän kulttuurilleen ominaisia piirteitä, kaikki uskontoon liittyvä oli kielletty. Kielto pysyi voimassa Neuvostoliiton valtauksen päättymiseen, vuoteen 1990, asti. Siitä lähtien chichilakien suosio on noussut.

Ympäristökysymykset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Georgialaisten mielestä chichilakien käyttö joulukoristeina on ympäristöystävällisempää kuin mäntypuiden hakkuu.[5] Oksien leikkaamisen puista on oletettu olevan parempi puiden terveydelle.

Georgian hallitus on ottanut askelia mänytypuiden säilyttämisen puolesta asettamalla sakkoja niille, jotka kuljettavat mäntyjä rekisteröityjen tilojen ulkopuolelle. Metsänvartijoiden partiointia on myös kasvatettu ympäri maata.

Venäjän ja Georgian välisen sodan jälkipuinnissa, metsämaat kiistellyn Etelä-Ossetian alueelta hävitettiin, herättäen kansallista surua georgialaisissa.[6][7]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Chichilaki