Cherbourgin sateenvarjot

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Cherbourgin sateenvarjot
Les Parapluies de Cherbourg
ParapluiePoster.jpg
Ohjaaja Jacques Demy
Käsikirjoittaja Jacques Demy
Säveltäjä Michel Legrand
Pääosat Catherine Deneuve
Nino Castelnuovo
Valmistustiedot
Valmistusmaa Ranskan lippu Ranska
Ensi-ilta 1964
Kesto 91 min
Alkuperäiskieli ranska
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
Allmovie

Cherbourgin sateenvarjot (Les Parapluies de Cherbourg) on Jacques Demyn ohjaama ranskalainen musikaalielokuva vuodelta 1964. Elokuvan pääosissa ovat Catherine Deneuve ja Nino Castelnuovo. Cherbourgin sateenvarjot on musikaalielokuvaksikin siitä erikoinen, että sen jokainen vuorosana lauletaan. Samaan ratkaisuun Demy päätyi myös elokuvassaan Huone kaupungissa (1982).

Musiikin elokuvaan sävelsi Michel Legrand. Erityisen muistettu on elokuvan samanniminen tunnuskappale. Elokuva olikin Legrandin astinlauta maailmanmaineeseen.

Elokuvasta tuli heti ilmestyttyään suuri menestys, ja se on nykyään yksi eurooppalaisen musiikkielokuvan klassikoita. Sille myönnettiin kolme Cannesin elokuvajuhlien palkintoa 1964. Vuosina 1965 ja 1966 elokuva sai yhteensä viisi Oscar-ehdokkuutta, muun muassa musiikistaan, mutta ei voittanut ainuttakaan.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Madame Emery ja hänen 16-vuotias tyttärensä Geneviève myyvät sateenvarjoja Cherbourgin kaupungissa. Genevièven poikaystävä Guy on komea automekaanikko, joka asuu sairaan kummitätinsä kanssa, jota hoitaa hiljainen Madeleine, joka on ilmiselvästi rakastunut Guyhin.

Nuorten rakkaus keskeytyy traagisesti Guyn saadessa kutsun mennä sotimaan Algeriaan. Algeriaan lähtöä edeltävänä iltana Guy ja Geneviève rakastelevat. Vähän Guyn lähdön jälkeen Geneviève huomaa olevansa raskaana. Geneviève pettyy raskaasti Guyn kirjoittaessa niin harvoin ja suostuu lopulta menemään naimisiin rikkaan Roland Cassardin kanssa. Geneviève muuttaa pois Cherbourgista.

Guyn maailma romahtaa, kun Algeriasta paluun jälkeen tajuaa Genevièven hylänneen hänet. Hän ajautuu ryypiskelemään ja käymään huorissa. Eräänä iltana Guyn palatessa kotiin Madeleine kertoo Guyn kummitädin kuolleen. Guy tajuaa Madeleinen rakastavan häntä ja he menevät naimisiin.

Vuosia myöhemmin Guylla ja Madeleinella on yhteinen lapsi ja Guy pitää huoltoasemaa. On joulu ja Madeleine lähtee poikansa kanssa kaupungille hoitamaan asioita. Geneviève saapuu tyttärensä kanssa huoltoasemalle tankkaamaan ja he aluksi järkyttyvät nähdessään toisensa. Geneviève kertoo olevansa Cherbourgissa ensimmäisen kerran naimisiin menonsa jälkeen, ja että hänen äitinsä on nyt kuollut. Geneviève kysyy Guylta haluaako hän tavata tyttärensä (joka on jätetty autoon istumaan) ja Guy kieltäytyy. Geneviève hyvästelee ja lähtee.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]