Checkpoint Helsinki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Checkpoint Helsinki on vuonna 2013 perustettu nykytaideorganisaatio.

Se tilaa ja tuottaa nykytaidetta kutsumalla kansainvälisiä taiteilijoita ja kuraattoreita työskentelemään osana Helsinkiä ja helsinkiläisten arkea. Checkpoint Helsingillä ei ole pysyvää näyttelytilaa, vaan ohjelmistoa esitetään vaihtelevissa paikoissa. Ohjelmisto koostuu Helsinkiä varten toteutetuista tilausteoksista, joiden tekijät ovat kansainvälisiä ja paikallisia taiteilijoita ja kuraattoreita.

Tausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Checkpoint Helsingin juuret ovat vuodesta 2011 käydyssä Guggenheim-keskustelussa. Vuonna 2012 taiteilijoiden ja taidealan ammattilaisten ryhmä ehdotti vaihtoehtona Guggenheim-hankkeelle Helsingin taidemuseon yhteydessä toimivaa yksikköä, joka keskittyisi uusien, kansainvälisesti merkittävien teosten (”tulevaisuuden nykytaiteen”) tuottamiseen. Työryhmään kuuluivat muun muassa taiteilijat Tellervo Kalleinen, Markus KåhreTerike HaapojaJussi Kivi ja Vesa-Pekka Rannikko. Lisäksi ehdotuksen allekirjoitti yli 140 taiteilijaa ja taidealan toimijaa. Lopulta ryhmä päätti ryhtyä toimimaan itsenäisesti ja tukiyhdistys perustettiin vuoden 2013 alussa.[1] Checkpoint Helsinki asemoi itsensä Guggenheimin vaihtoehdoksi, ei vastustajaksi, eikä enää myöhemmin osallistunut julkiseen keskusteluun aiheesta. Checkpoint Helsinki toteutti vaihtoehtoisia suunnitelmia Helsingin Etelärantaan keränneen, kansainvälisen Next Helsinki -ideakilpailun vuosina 2014-2015.

Toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Checkpoint Helsinki toimii yhteistyössä museoiden ja muiden instituutioiden, kuten Helsingin Juhlaviikkojen kanssa.

Ohjelmistoon ovat kuuluneet mm. Ahmed Al-Nawasin, Joanna Warszan ja Clark House Initiativen kuratoimat projektit, suomalaisen taidepolitiikan käsikirja, seminaari taideorganisaatioiden toimintatapojen avoimuuteen liittyen, sekä mm. Ahmet Ögütin, Alexandra Piricin, Khaled Jarrarin, Bita Razavin, Public Movement -ryhmän ja Goldin+Sennebyn tilausteokset.

Checkpoint Helsingin toimintaa ohjaa taiteen ja taiteilijoiden tapa rakentaa dialogia yhteiskunnan sisällä. Organisaatio osallistuu keskusteluun, projekteihin ja kampanjoihin, joiden tavoitteena on eloisa, monimuotoinen taidekenttä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tulevaisuuden tekijät - 34/2013 - Suomenkuvalehti.fi suomenkuvalehti.fi. Viitattu 10.5.2017. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]