Chat Doré

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Chat Doré oli ravintola, joka sijaitsi Helsingissä osoitteessa Unioninkatu 24. Ravintola aloitti toimintansa kieltolain aikaan marraskuussa 1929. Sisustuksen suunnitteli taiteilija Birger Carlstedt yhdessä arkkitehti Karl Malmströmin kanssa. Chat Dorén sisutus oli sekoitus art decoa ja funktionalismia, ja oli sellaisena melko ainutlaatuinen Helsingissä. Chat Doré, kultainen kissa, oli kahvilan maskotti.

Taiteilijan äiti, ravintolan omistaja Amanda Carlstedt oli tarkoittanut paikan baari-ravintolaksi, muttei saanut tarvittavia baarioikeuksia. Kahvila-ravintolaa pidettiin arvossa. Se pystyi tuottamaan vetoavan ravintolatilan, jossa yhdistyi käytännöllisyys ja taiteellisuus. Eteisaulasta oikealle aukeni suuri ravintolasali baaritiskeineen ja salin parvella oli tila pienelle orkesterille. Kirkkain värein toteutettu lattiamaalaus hallitsi tilaa. Alakerrassa oli erillinen kabinettitila.

Chat Doré lopetti toimintansa Carlstedtin johtamana vuoden 1933 alussa. Mahdollisia syitä tähän olivat anniskeluoikeuksien puute, lama ja ravintolan liiallinen ylellisyys. Chat Dorén osti rouva Edith Mellin, joka jatkoi toimintaa. Lopullinen sulkemisajankohta ei ole tiedossa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]