Charrette

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Charrette, usein englantilaisittain charette tai charet ja joskus suunnittelu tai design charrette, on voimakkasti ajoitettua suunnittelua tai muotoilutoimintaa.

Sana charrette voi viitata mihin tahansa yhteistyöhön, jossa suunnittelijaryhmä laatii ratkaisun suunnitteluongelmaan.

Charretten rakenne vaihtelee, riippuen suunnittelun ongelmasta ja ryhmässä olevista henkilöistä. Charrettet tapahtuvat usein useissa istunnoissa, joissa ryhmä jaketaan alaryhmiin. Kukin alaryhmä esittelee työstään koko ryhmälle aineiston jatkokeskustelulle. Tällaiset charretit ovat keino muodostaa nopeasti suunnitteluratkaisu samalla, kun integroidaan erilaisten ihmisryhmien kyvyt ja edut.[1] Vaikka charretten rakenne voi vaihdella, on tavallista idea, että charrette voi luoda innovatiivisen ilmapiirin, jossa monipuolinen sidosryhmien joukko voi toimia yhteistyössä, "luoda visioita tulevaisuudesta".[2] Vertaa tätä termiä työpajaan.

Sanan "charrette" alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sana charrette on ranskaa, ja se tarkoittaa "kärryä" tai "vaunua". Sen käyttö suunnittelussa ja muotoilussa syntyi 1800-luvun Beaux-Arts-koulukunnan myötä Pariisissa, jossa oli yleistä, että lukuvuoden lopulla arkkitehtiopiskelijoiden tiimit olivat töissä aivan määräaikaan asti, ja tarvittiin vaunuja keräämään pienoismallit ja muut tarkastettavat työt. Ryhmien työskennellessä kiivaasti töiden viimeistelyn parissa, tuli tavaksi kutsua työskentelyä en Charrette "vaunuissa."[3] Émile Zola kuvasi tällaista kuumeista työskentelyä sanoilla, nuit de Charrette tai "Charretten yö", romaanissaan L'Oeuvre (1886), hänen kuvitellussa ystävyyssuhteessaan Paul Cézannen kanssa.[4] Termi kehittyi nykyiseen muotoiluun liittyvään käyttöön työskennellessä aina määräaikaan saakka.[5]

Erityistapauksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Charretteja järjestetään monilla aloilla, kuten maankäytön suunnittelussa tai kaupunkisuunnittelussa. Suunnittelussa charrette on tullut tekniikaksi, jossa kuullaan kaikkia sidosryhmiä. Tämäntyyppinen charrette (jota kutsutaan joskus suunnittelukyselyksi) käsittää tyypillisesti intensiivisiä ja mahdollisesti usean päivän kokouksia, joihin osallistuvat kunnan virkamiehet, kehittäjät ja asukkaat. Onnistunut charrette edistää ratkaisujen yhteisomistusta ja yrittää hillitä asukkaiden ja kehittäjien välistä tyypillistä vastakkainasettelua. Charretteilla on taipumus tapahtua pienissä ryhmissä, mutta osallistuvat asukkaat eivät välttämättä edusta kaikkia asukkaita, eikä heillä ole moraalista valtaa edustaa heitä. Ne asukkaat, jotka osallistuvat, saavat annettua varhaisen panoksen suunnitteluprosessiin. Kehittäjille ja kunnan virkamiehille charrettit tavoittavat yhteisön osallistumisen, joka voi täyttää kuulemisperusteet, ja näin välttää kalliita oikeustaisteluita. Termin "charrette" muita käyttötapoja esiintyy akateemisessa tai ammatillisessa ympäristössä, kun taas kaupunkisuunnittelijat kutsuvat laajan yleisöä suunnittelukohteensa charretteihin. Useimmat ihmiset (elleivät ole suunnitteluopiskelijoita) kohtaavat termin "charrette" kaupunkisuunnittelun yhteydessä.

Sellaisilla muotoilun, kuten arkkitehtuurin, maisema-arkkitehtuurin, teollisen muotoilun, sisustus-, vuorovaikutussuunnittelun tai graafisen suunnittelun aloilla charrette voi viitata yhden ihmisen tai ryhmän intensiivisen työjaksoon ennen määräaikaa. Charretten ajanjakso sisältää tyypillisesti sekä keskittynyttä, että jatkuvaa työtä. Sanaa "charrette" voidaan käyttää myös verbinä, kuten esimerkiksi "minä olen charrettessa" tai "olen charrettella [ en charrette]", joka tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että työskentelen pitkiä öitä, intensiivisesti kohti määräaikaa.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. What is a charrette? Govan Partick. Viitattu 3.4.2019. (englanniksi)
  2. Roggema, Rob: The Design Charrette, s. 15-34. Springer Netherlands, 2014. ISBN 9789400770300. (englanniksi)
  3. Bonda. Penny: Sustainable Commercial Interiors, s. 29. John Wiley & Sons, 2007. ISBN 9780471749172. Teoksen verkkoversio (viitattu 3.4.2019). (englanniksi)
  4. Gendrat, Aurélie: Émile Zola, L'Œuvre, s. 56. Bréal, 1999. ISBN 9782842914653. Teoksen verkkoversio (viitattu 3.4.2019). (ranskaksi)
  5. The NCI Charrette System 26.11.2013. National Charrette Institute. Arkistoitu . Viitattu 3.4.2019. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Charrette