Charlotte von Württemberg

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Elena Pavlovna Romanova

Prinsessa Friederike Charlotte Marie von Württemberg (9. tammikuuta 1807 Stuttgart2. helmikuuta 1873 Stuttgart) oli Venäjän suuriruhtinatar.

Charlotten vanhemmat olivat prinssi Paul von Württemberg ja Charlotte von Sachsen-Hildburghausen. Lapsuutensa Charlotte asui Pariisissa isänsä ja nuoremman sisarensa Paulinen kanssa. Pariisissa Charlotte opiskeli yksityisesti ja perehtyi muun muassa luonnontieteisiin.

Vuonna 1822, Charlotten ollessa 15-vuotias, hänet kihlattiin Venäjän suuriruhtinaalle Mihail Pavlovitš Romanoville. 1823 Charlotte liitettiin Venäjän ortodoksiseen kirkkoon ja hän sai nimen Elena Pavlovna. 20. helmikuuta 1824 pari vihittiin Pietarissa ja he asettuivat asumaan Mihailovskin palatsiin Pietarissa. Heidän avioliittonsa ei ollut onnellinen, sillä Mihailin ainoa intohimo oli armeija ja hän laiminlöi vaimoaan. Heille syntyi ainakin viisi tytärtä: Maria, Elisabeth, Jekaterina, Alexandra ja Anna, joista Alexandra ja Anna kuolivat jo pikkulapsina.

Mihail Pavlovitšin kuoltua 1849 Charlotte ryhtyi useiden järjestöjen ja taiteiden suojelijaksi. Hän perusti Pietarin konservatorion ja muodosti sairaanhoitajaryhmän, joka oli Venäjän Punaisen Ristin edelläkävijä.

Vuonna 1835 nimettiin palmuvaris (Corvus palmarum) kirjoituksessa Erste Reise nach dem nordlichen Amerika in 1822–1824. Auktoriksi mainitaan suuriruhtinatar Helena Pavlovna Württemberg ja Paul Friedrich Wilhelm Herzog von Wurtemburg.[1][2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.