Charlotte von Württemberg

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Charlotte von Württemberg
Jelena Sarolta Pavlovna of Russia.jpg
Henkilötiedot
Muut nimet Friederike Charlotte Marie von Württemberg, (myöh. suuriruhtinatar Jelena Pavlovna)
Syntynyt9. tammikuuta 1807
Stuttgart
Kuollut2. helmikuuta 1873 (66 vuotta)
Stuttgart
Puoliso Mihail Pavlovitš Romanov

Friederike Charlotte Marie von Württemberg (myöh. suuriruhtinatar Jelena Pavlovna; 9. tammikuuta 1807 Stuttgart2. helmikuuta 1873 Stuttgart) oli saksalaissyntyinen Venäjän keisarillisen perheen jäsen, suuriruhtinas Mihail Pavlovitš Romanovin puoliso.

Charlotten vanhemmat olivat prinssi Paul von Württemberg ja Charlotte von Sachsen-Hildburghausen. Lapsuutensa Charlotte asui Pariisissa isänsä ja nuoremman sisarensa Paulinen kanssa. Pariisissa Charlotte opiskeli yksityisesti ja perehtyi muun muassa luonnontieteisiin.

Vuonna 1822, Charlotten ollessa 15-vuotias, hänet kihlattiin suuriruhtinas Mihail Pavlovitšille. Vuonna 1823 Charlotte liitettiin Venäjän ortodoksiseen kirkkoon ja hän sai nimen Jelena Pavlovna. 20. helmikuuta 1824 pari vihittiin Pietarissa ja he asettuivat asumaan Mihailovskin palatsiin Pietarissa. Heidän avioliittonsa ei ollut onnellinen, sillä Mihailin ainoa intohimo oli armeija ja hän laiminlöi vaimoaan. Heille syntyi ainakin viisi tytärtä: Maria, Elisabeth, Jekaterina, Alexandra ja Anna, joista Alexandra ja Anna kuolivat jo pikkulapsina.

Mihail Pavlovitšin kuoltua 1849 Charlotte ryhtyi useiden järjestöjen ja taiteiden suojelijaksi. Hän perusti Pietarin konservatorion ja muodosti sairaanhoitajaryhmän, joka oli Venäjän Punaisen Ristin edelläkävijä.

Vuonna 1835 nimettiin palmuvaris (Corvus palmarum) kirjoituksessa Erste Reise nach dem nordlichen Amerika in 1822–1824. Auktoriksi mainitaan suuriruhtinatar Helena Pavlovna Württemberg ja Paul Friedrich Wilhelm Herzog von Wurtemburg.[1][2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Integrated Taxonomic Information System (ITIS): Corvus palmarum (TSN 559509) itis.gov. Viitattu 8.4.2021. (englanniksi)
  2. Struthioniformes Zoonomen. 22.10.2020. (englanniksi)
Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.