Charlotte von Württemberg

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Charlotte von Württemberg, Jelena Pavlovna Romanova
Herttuatar, suuriruhtinatar
Jelena Sarolta Pavlovna of Russia.jpg
Syntynyt 9. tammikuuta 1807
Stuttgart, Württembergin kuningaskunta, Reinin liitto
Kuollut 2. helmikuuta 1873 (66 vuotta)
Stuttgart
Puoliso Mihail Pavlovitš Romanov
Koko nimi
Friederike Charlotte Marie von Württemberg
Suku Württemberg
Isä Paul von Württemberg
Äiti Charlotte von Sachsen-Hildburghausen
Uskonto ortodoksi

Herttuatar Friederike Charlotte Marie von Württemberg, naimisissa suuriruhtinatar Jelena Pavlovna Romanova; (9. tammikuuta 1807 Stuttgart, Württembergin kuningaskunta, Reinin liitto2. helmikuuta 1873 Stuttgart, Saksan keisarikunta) oli saksalaissyntyinen Venäjän keisarillisen perheen jäsen ja suuriruhtinas Mihail Pavlovitš Romanovin puoliso.

Charlotten vanhemmat olivat herttua Paul von Württemberg ja Charlotte von Sachsen-Hildburghausen. Lapsuutensa Charlotte asui Pariisissa isänsä ja nuoremman sisarensa Paulinen kanssa. Pariisissa Charlotte opiskeli yksityisesti ja perehtyi muun muassa luonnontieteisiin.

Charlotte kihlattiin 15-vuotiaana suuriruhtinas Mihail Pavlovitš Romanovin (1798-1849) kanssa vuonna 1822. Vuonna 1823 Charlotte kääntyi ortodoksiseen uskontoon ja hän sai nimen Jelena Pavlovna. Pari vihittiin 20. helmikuuta 1824 Pietarissa ja he asettuivat asumaan Mihailovskin palatsiin Pietariin. Heidän avioliittonsa ei ollut onnellinen, sillä Mihailin ainoa intohimo oli armeija ja hän laiminlöi vaimoaan. Heille syntyi viisi tytärtä: Maria, Jelisaveta, Jekaterina, Aleksandra ja Anna, joista kaksi viimeistä kuolivat jo pikkulapsina ja kaksi ensimmäistä nuorena ilman jälkeläisiä.

Ainoa eloon jäänyt tytär Jekaterina Mihailovna Romanova avioitui Mecklenburg-Strelitzin herttuan Georgin kanssa. He saivat neljä lasta, joista Nikolaos esikoinen syntyi ja kuoli samana päivänä. Tytär Helene avioitui Saksi-Altenburgin herttuan Albertin kanssa. Liitosta ei syntynyt lapsia. Toinen poika Georg Alexander avioitui Natalia Wonliarskin kanssa, joka nimitettiin Carlowin kreivittäreksi.

Mihail Pavlovitšin kuoltua Varsovassa vuonna 1849 Jelena Pavlovna ryhtyi useiden järjestöjen ja taiteiden suojelijaksi. Hän perusti Pietarin konservatorion ja muodosti sairaanhoitajaryhmän, joka oli Venäjän Punaisen Ristin edelläkävijä.

Vuonna 1835 nimettiin palmuvaris (Corvus palmarum) kirjoituksessa Erste Reise nach dem nordlichen Amerika in 1822–1824. Auktoriksi mainitaan suuriruhtinatar Helena Pavlovna Württemberg ja Paul Friedrich Wilhelm Herzog von Wurtemburg.[1][2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Integrated Taxonomic Information System (ITIS): Corvus palmarum (TSN 559509) itis.gov. Viitattu 8.4.2021. (englanniksi)
  2. Struthioniformes Zoonomen. 22.10.2020. (englanniksi)
Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.