Charlie Bubbles – haihattelija

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Charlie Bubbles – haihattelija
Charlie Bubbles
Charlie Bubbles 1968 poster.jpg
Ohjaaja Albert Finney
Käsikirjoittaja Shelagh Delaney
Tuottaja Michael Medwin
Säveltäjä Misha Donat
Kuvaaja Peter Suschitzky
Leikkaaja Fergus McDonell
Pääosat Albert Finney
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdistynyt kuningaskunta
Tuotantoyhtiö Universal Pictures
Ensi-ilta 1968, Suomessa 24. tammikuuta 1969
Kesto 90 min
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Charlie Bubbles – haihattelija (Charlie Bubbles) on näyttelijä Albert Finneyn ainoaksi jäänyt elokuvaohjaus, brittiläinen draamakomedia vuodelta 1968. Sen on käsikirjoittanut Shelagh Delaney, ja Albert Finney esittää itse elokuvan nimiroolia, menestyvää kirjailijaa. Hänen nuorta amerikkalaista sihteeriään näyttelee Liza Minnelli esikoisroolissaan ja hänen ex-vaimoaan Billie Whitelaw.[1]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Työväenluokasta noussut bestsellerkirjailija Charlie Bubbles (Finney) on kyllästynyt kuuntelemaan avustajiensa jorinoita hänen verotuksestaan ja elokuvaoikeuksien myynnistä. Hän lähtee palvelijoiden täyttämästä huippumodernista Lontoon-kodistaan kullanvärisellä Rolls-Roycellaan ajelulle kohti kotiseutuaan Manchesteria mukanaan amerikkalainen yksityissihteerinsä (Minnelli), jonka isä on myös kotoisin samalta seudulta. Perillä hotellissa hän jättää sihteerin työhönsä ja lähtee tapaamaan entistä vaimoaan ja heidän yhteistä kahdeksanvuotiasta poikaansa, jota ei ole tavannut aikoihin. Isä ja poika lähtevät katsomaan Manchester Unitedin jalkapallo-ottelua suljetusta yksityisaitiosta, koska Charlie ei halua tavata paikallisia julkkishännystelijöitä. Yksi näistä kuitenkin tulee tervehtimään aitioon, ja hänen kanssaan jutellessaan Charlie kadottaa pojan. Hätääntyneenä hän tekee ilmoituksen poliisille, mutta poika löytyykin kotoaan, jonne on tullut junalla. Charlie yöpyy ex-vaimonsa (Whitelaw) talossa, jonka oven takana paikallinen toimittaja ja valokuvaaja päivystävät saadakseen jutun paikkakunnan suuren pojan vierailusta. Charlie herää aamulla, näkee kuumailmapallon läheisellä pellolla, astuu siihen, heittää hiekkapussit pois ja nousee taivaalle.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva ehdittiin esittää Cannesin elokuvajuhlien 1968 ensimmäisenä päivänä kilpailusarjassa[2] ennen kuin festivaali piti keskeyttää Pariisin opiskelijamellakoiden vuoksi. Elokuva sai pääosin hyvin myönteisiä arvosteluja[3][4]. Billie Whitelaw palkittiin roolistaan Charlie Bubblesin ex-vaimona brittiläisellä Baftalla ja yhdysvaltalaisen National Society of Film Critics -järjestön palkinnolla.

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Albert Finney  Charlie Bubbles  
 Colin Blakely  Smokey Pickles  
 Billie Whitelaw  Lottie Bubbles  
 Liza Minnelli  Eliza  
 Timothy Garland  Jack Bubbles  
 Richard Pearson  kirjanpitäjä  
 Nicholas Phipps  agentti  
 Peter Sallis  asianajaja  
 Charles Lamb  Mr. Noseworthy  
 Margery Mason  Mrs. Noseworthy  
 Diana Coupland  Maud  
 George Innes  huoltoaseman myyjä  
 Arthur Pentelow  autoileva mies  
 Alan Lake  ilmavoimien sotilas  
 Yootha Joyce  nainen kahvilassa  
 Wendy Padbury  nainen kahvilassa  
 Susan Engel  lastenhoitaja  

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Talaskivi, Paula: Viikon elokuvia: Marseljeesista miehitykseen. Helsingin Sanomat, 26.1.1969, s. 10. Näköislehden aukeama (tilaajille).
  2. Vanha tuttu ”Tuulen viemää” alkajaisiksi Cannesin juhlilla. Helsingin Sanomat, 11.5.1968, s. 8. Näköislehden aukeama (tilaajille).
  3. Adler, Renata: Screen: The Quietly Desperate World of 'Charlie Bubbles,' Famous Writer: Albert Finney Directs and Stars at Sutton Shelagh Delaney Story Is a Calm 'Blow-Up' The New York Times. 12.2.1968. Viitattu 9.2.2019. (englanniksi)
  4. Wright, Jan: The New Films in Town – Bubbles, Devils And a Matter of Innocence The Montreal Gazette. 17.2.1968. Viitattu 9.2.2019. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Charlie Bubbles