Charles Melville Hays

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Charles Melville Hays.

Charles Melville Hays (16. toukokuuta 185615. huhtikuuta 1912) oli Grand Trunk Railwayn pääjohtaja. Hän aloitti työt rautateiden parissa virkailijana 17-vuotiaana ja nousi nopeasti Wabash, St. Louis and Pacific Railwayn toimitusjohtajaksi. Hänestä tuli kyseisen yrityksen varapääjohtaja vuonna 1889 ja jatkoi tehtävässä vuoteen 1896 asti, jolloin hänestä tuli kanadalaisen Grand Trunk Railway:n (GTR) toimitusjohtaja.

Hays jätti GTR:n vähäksi aikaa toimiakseen Southern Pacific Railway Company:n pääjohtajana, mutta palasi GTR:ään vuoden jälkeen. GTR:n pääjohtajana ja toimitusjohtajana hänen sanotaan pelastaneen yhtiön vararikolta. Vuonna 1909 hänestä tuli GTR:n ja kaikkien sen tytäryritysten ja laivayhtiöiden pääjohtaja. Hänet tunnettiin hyväntekeväisyydestään. Hän sai Nousevan auringon ritarikunnan kolmannen luokan kunniamerkin Japanin keisarilta vuonna 1907.

Haysille annetaan yleensä kunnia Grand Trunk Pacific Railroadin muodostamisesta. Hänellä oli unelma perustaa toinen mantereensisäinen junarata Kanadan sisälle.[1] Häntä myös syytetään sekä GTP:n että GTR:n selvitystilasta. Hän kuoli ennen unelmansa täyttymistä RMS Titanicin haaksirikossa.[1] Ennen laivan törmäämistä jäävuoreen hän kertoi nähneensä ennalta kyseisen turman.[2] Hänen ruumiinsa löydettiin ja haudattiin Montrealiin. Häneltä jäi vaimo ja neljä tytärtä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Charles Melville Hays: Daring to Dream Canadian National History Railblaizers. Canadian National Railroad. Viitattu March 19.
  2. Lord, Walter (1955). A Night To Remember. Mew York: Holt, 97. ISBN 0805077642. 
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Charles Melville Hays