Charles Erwin Wilson

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee puolustusministeriä ja General Motorsin pääjohtajaa. Mobilisaatioviraston ja General Electric -yhtiön johtaja Charles Edward Wilson oli eri henkilö.
Charles Erwin Wilson

Charles Erwin Wilson (18. heinäkuuta 189026. syyskuuta 1961) oli Yhdysvaltain puolustusministeri presidentti Eisenhowerin hallituksessa 28. tammikuuta 1953 – 8. lokakuuta 1957. Hän oli General Motorsin pääjohtaja.

Wilson syntyi Minervassa Ohiossa. Hankittuaan peruskoulutuksen hän valmistui sähköinsinööriksi Carnegie Institute of Technology -yliopistosta vuonna 1909. Hän meni töihin Electric Company -yhtiöön Pittsburghissa, jossa suunnitteli autojen sähkölaitteita. Ensimmäisen maailmansodan aikana hän kehitti sähkömoottoreita ja radiogeneraattoreitaselvennä Yhdysvaltain armeijalle ja laivastolle. Vuonna 1919 hän siirtyi General Motorsin edeltäjään Remy Electric -yhtiöön, jossa hän toimi koneinsinöörinä ja myyntipäällikkönä. Tammikuussa 1941 hänestä tuli General Motorsin pääjohtaja. Toisen maailmansodan aikana Wilson ohjasi yhtiön toimintaa asetuotantoon sopivaksi. Tämän toiminnan johdosta hänet palkittiin U.S. Merit -mitalilla vuonna 1946.lähde?

Wilson ilmoitti 15. joulukuuta 1953, että Yhdysvallat oli suostuvainen jakamaan atomiteknologiaa liittolaisvaltioilleen.[1]

Wilson lausui kongressissa sanat: ”Se, mikä on hyväksi maalle, on hyväksi myös Generals Motorsille ja päinvastoin”. Tämä lause muuntui pian päinvastaiseen muotoon: ”Se, mikä on hyväksi General Motorsille, on hyväksi myös USA:lle”. Eisenhower kirjoitti kerran Wilsoniin suuttuneena työtoverilleen, että ostaisi jatkossa ainoastaan Plymoutheja.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Harjulehto, Seppo: Mitä Missä Milloin 1955, s. 21. Helsinki: Kustannusosakeyhtiö Otava, 1954.
Tämä poliitikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.