Charles Erwin Wilson

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Charles Erwin Wilson

Charles Erwin Wilson (18. heinäkuuta 189026. syyskuuta 1961) oli Yhdysvaltain puolustusministeri presidentti Eisenhowerin hallituksessa 28. tammikuuta 1953 – 8. lokakuuta 1957. Hän oli General Motorsin pääjohtaja.

Hän lausui kongressissa sanat: ”Se, mikä on hyväksi maalle, on hyväksi myös Generals Motorsille ja päinvastoin”. Tämä lause muuntui pian muotoon: ”Se, mikä on hyväksi General Motorsille, on hyväksi myös USA:lle”. Eisenhowerin kirjoitti kerran työtoverille ollessaan suuttuneena Wilsoniin; ”Tästä lähtien ostan vain Plymoutheja”.

Wilson oli syntynyt Minervassa, Ohion osavaltiossa. Hankittuaan peruskoulutuksen, hän valmistui sähköinsinööriksi Carnegian Teknologian Instituutista vuonna 1909. Hän meni töihin Electric Company -yhtiöön Pittsburghissa, jossa suunnitteli autojen sähkölaitteita. Ensimmäisen maailmansodan aikana, hän kehitti sähkömoottoreita ja radiogeneraattoreita Yhdysvaltain armeijalle ja laivastolle. Vuonna 1919 hän muutti Remy Electric -yhtiöön, General Motorsin edeltäjään, jossa hän toimi koneinsinöörinä ja myyntipäällikkönä. Tammikuussa 1941 hänestä tuli Generalsin Motorsin pääjohtaja. Toisen maailmansodan aikana, Wilson ohjasi yhtiön toimintaa asetuotantoon sopivaksi. Tämän toiminnan johdosta hänet palkittiin U.S Meritin mitalilla vuonna 1946.

Wilson ilmoitti 15. joulukuuta 1953, että Yhdysvallat oli suostuvainen jakamaan atomiteknologiaa liittolaisvaltioilleen.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Harjulehto, Seppo: Mitä Missä Milloin 1955, s. 21. Helsinki: Kustannusosakeyhtiö Otava, 1954.
Tämä poliitikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.