Chapman Stick

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
10-kielinen Chapman Stick
Saltatio Mortis yhtyeen Bruder Frank soittamassa Chapman Stickiä.

Chapman Stick, myös The Stick (Stick), on vahvistimeen liitettävä kielisoitin, jota soitetaan "täppäämällä". Chapman Stick muistuttaa pitkää ja leveää kitaran kaulaa, jossa on joko 8, 10 tai 12 kieltä. Kitarasta poiketen Stickin kielten pituus vastaa bassokitaran kielien pituuksia, jotka ovat jopa 36 tuumaa (91,4 senttimetriä).

Chapman Stickin on kehittänyt Emmett Chapman 1960-luvun lopussa Los Angelesissa. Varsinaisesti Chapman Stickien valmistus alkoi 1974, jonka jälkeen soitinta on kehitetty paremmaksi. Emmett Chapman omistaa useita soittimeen liittyviä patentteja. Siksi hän on soittimen ainoa valmistaja, ja vastaavanlaisia soittimia on vähän. Chapman tekee kaikki soittimet tilaustyönä, minkä vuoksi soitin on suhteellisen harvinainen ja hintava.

Muiden muassa Tony Levin (King Crimson) ja John Myung (Dream Theater) soittavat Chapman Stickiä.

Viritys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Chapman Stickien kielet on jaettu melodiakieliin ja bassokieliin. Melodiakielten ääniala ja viritys muistuttaa sähkökitaran virettä. Eroavaisuutena sähkökitaraan, kielet on viritetty kaikki tasaisiin kvartteihin.

Bassokielten viritys eroaa useimmista kitarasoittimista siten, että kielet on viritetty kvintteihin, kuten mm. sello. Vire helpottaa sointujen muodostamista yhdellä kädellä. Kuitenkin, jotkut Stickin soittajat virittävät bassokielet melodiakielten tavoin kvartteihin, jotta melodioiden soittaminen helpottuu bassokieliltä. Matalimman bassokielen nuotti vastaa 5-kielisen bassokitaran matalaa B:tä tai C:tä, tarkemmasta vireestä riippuen.

Mallit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Chapman Stickejä on useita vakiintuneempia malleja. Koska kaikki Chapman Stickit valmistetaan tilaustyönä, mallien yksityiskohdat (kuten materiaalit ja viritys) vaihtelevat yksilöittäin.

  • Alkuperäinen 10-kielinen The Stick (5 melodiakieltä ja 5 bassokieltä)
  • 12-kielinen Grand Stick (6 melodiakieltä ja 6 bassokieltä, hieman leveämpi kaula kuin The Stickissä)
    • Grand Stickejä valmistetaan myös 10-kielisinä (Ten String Grand), joka on kuin The Stick, mutta leveämmällä kaulalla
  • 10-kielinen, lyhytskaalainen Alto Stick (skaala 26,5 tuumaa [67,3 cm], viritetään n. oktaavin korkeammalle kuin The Stick)
  • 8-kielinen Stick Bass, eli SB8 (joko 4 melodiakieltä ja 4 bassokieltä tai 8 bassokitaran tapaan viritettyä kieltä)
  • 8-kielinen NS/Stick (Emmett Chapmanin ja Ned Steinbergerin suunnittelema Chapman Stickin, sähkökitaran ja sähköbasson yhdistelmäsoitin, viritetään usein samanlailla kuin Stick Bass). NS/Stick eroaa muista Stickeistä ulkonäöltään siten, että siinä on sähkökitaramainen runko.

Chapman Stickistä on myös prototyyppivaiheessa oleva akustinen versio Acoustick.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Chapman Stick.
Tämä musiikkiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.