Chapada dos Veadeirosin kansallispuisto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Chapada dos Veadeirosin kansallispuisto

Chapada dos Veadeirosin kansallispuisto on kansallispuisto Brasiliassa Goiásin osavaltiossa noin 250 kilometriä maan pääkaupungista Brasíliasta Cerradon savannialueella. Vuonna 1961 perustettu puisto käsittää 655 neliökilometrin alueen.

Puisto sijaitsee Keski-Brasilian korkeimmalla tasangolla noin 600–1650 metrin korkeudessa. Chapada dos Veadeirosin pääjoki on Rio Preto, joka on 2 640 kilometriä pitkän Tocantinsin sivujoki. Alueella on myös useita vesiputouksia, kuten Rio Preton putoukset, jotka ovat 120 metriä korkeat.

Kansallispuistossa kasvaa 25 eri orkidealajia. Alueelta löytyy mm. perunroseepippuripuita, korkkipuita ja useita palmupuulajeja.

Alueen monipuolista eläimistöä edustavat uhanalaiset suohirvi, jaguaari ja harjasusi. Lisäksi Chapada dos Veadeirosin kansallispuistossa tavataan nanduja, töyhtökäärmekurkija, vyötiäisiä, muurahaiskarhuja, vesisikoja, tapiireja, mustakondoreita ja kuningaskondoreita.

Kansallispuistossa on matkailijoiden tilojen lisäksi omat majoitukset tutkijoille. Kävijöille on tarjolla myös opastettuja kierroksia puistoon.

Chapada dos Veadeirosin kansallispuisto on osa Cerradon suojelualueen UNESCOn maailmanperintökohdetta.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Etelä-Amerikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.