Chōonpu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vaakasuuntainen chōonpu
Chōonpun käyttö hiragana-tavuaakkosten yhteydessä: rāmen kirjoitettuna chōonpulla

Chōonpu (jap. 長音符) tai bōsen (jap. 棒線) on japanin kielessä käytetty typografinen merkki, joka ilmaisee pitkää vokaalia. Sitä käytetään erityisesti katakana-tavuaakkosilla kirjoitettaessa. Se on yhden kanan tai kanjin pituinen vaaka- tai pystyviiva tekstin korkeuden tai leveyden keskikohdassa: vaakatekstissä se kirjoitetaan vaakaviivana ja pystytekstissä pystyviivana. Latinisoidussa japanissa chōonpu korvataan yleensä pituusmerkillä eli makronilla vokaalin yläpuolella, mutta sirkumfleksiä käytetään myös. JSL-romanisaatiossa käytetään kaksoisvokaalia. Chōonpu on eri merkki kuin viiva, ja se onkin yleensä erotettavissa siitä helposti.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Chōonpun käyttö yleistyi Edo-kaudella. Sen sanotaan saaneen alkunsa 引-kanjimerkin (”vetää”) oikeanpuolisesta viivasta.[1]

Käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Symbolia käytetään joskus myös hiragana-kirjoituksessa. Esimerkiksi rāmen-ravintoloiden kyltit kirjoitetaan välillä hiraganalla らーめん. Yleensä pitkää vokaalia ilmaisemaan käytetään hiraganalla kirjoitettaessa kuitenkin toista vokaalimerkkiä. Seuraavassa taulukossa on esitetty pitkän vokaalin kirjoittaminen hiraganalla ja katakanalla.

Tavallinen hiragana Tavallinen katakana Hepburn
はあ ハー
ひい ヒー
ふう フー
へえ ヘー
ほう ホー

Japanese Industrial Standards -järjestelmässä chōonilla on paikka 213C, ja Unicodessa sillä on paikka 30FC.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. ちょう おんぷ 三省堂 大辞林 / Weblio. Viitattu 30.1.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]