Cephalotus follicularis

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Cephalotus follicularis
Cephalotus follicularis.jpg
Uhanalaisuusluokitus

Vaarantunut [1]

Vaarantunut

Tieteellinen luokittelu
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Oxalidales
Heimo: Cephalotaceae
Suku: Cephalotus
Laji: follicularis
Kaksiosainen nimi

Cephalotus follicularis
Labill.

Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Cephalotus follicularis Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Cephalotus follicularis Commonsissa

Cephalotus follicularis on Lounais-Australiassa kasvava kasvilaji. Laji on ainoa heimossa Cephalotaceae ja suvussa Cephalotus.

Cephalotus follicularis elää happamassa ja suhteellisen ravinteettomassa maastossa. Kasvi on lihansyöjäkasvi, se on kehittänyt keinon pyydystää pieniä hyönteisiä pysyäkseen hengissä. Cephalotus-suvun kasvit ovat yksi suosituimpia kasvatettavia lihansyöjäkasveja, mutta Suomessa niitä ei juurikaan ole saatavissa.

Cephalotuksia kasvamassa rinteessä

Kasvu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cephalotus follicularis kasvattaa pienen lehtiruusukkeen maan tasoon, joiden päissä on sitten pienet kannut. Ne ovat yleensä melkoisen pieniä, mutta auringossa kauniin värisiä. Varjossa kannut kasvavat isoiksi. Kannut ovat muutaman sentin korkuisia.

Cephalotus follicularis on myös hidaskasvuinen laji. Se kasvaa vuodessa vajaan pari senttiä eli siemenestä aikuiseksi kestää noin kolmisen vuotta. Kuten muutkin lihansyöjäkasvit, niin myös Cephalotus follicularis tarvitsee ehdottoman puhdasta ja luonnollista vettä eli käytännössä sadevesi on sille sopivinta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Cephalotus follicularis IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. (englanniksi)