Centre Pompidou-Metz

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Centre Pompidou - Metz
Centre-Pompidou-metz-esplanade.png
Sijainti Metz, Ranska
Koordinaatit 49°6′29″N, 6°10′48″E
Valmistumisvuosi 2010
Suunnittelija Shigeru Ban
Jean de Gastines
Omistaja Metzin kaupunki
Haus LennartHell.svg
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Centre Pompidou Metz eli Metzin Pompidou-keskus on modernin ja nykytaiteen museo, joka avattiin 12. toukokuuta 2010. Se sijaitsee Metzissä Ranskassa. Siellä on esillä veistoksia, maalauksia ja grafiikkaa.

Museon peruskivi laskettiin 7. marraskuuta 2006. Keskus kuuluu uuteen alueeseen, jonka Metzin kaupunki on rakentanut Seillen rannalle. Alueella on yritystoimintaa, kauppaa ja asuntoja, ja kaikessa on otettu huomioon ympäristönäkökohdat. Rakennuksen arkkitehtuurin innoittajana on ollut perinteinen kartionmuotoinen kiinalainen olkihattu. Puuosien rakentaminen pääsi alkuun huhtikuussa 2009, kun betoniset rakenteet oli saatu valmiiksi.

Puuosat muodostavat uudenlaisen elementin, joka koostuu 16 kilometristä liimapuuta. Se kulkee ristiin siten, että syntyy kuusikulmainen verkko. Se saa pinnalleen lasikuitukalvon, joka on pinnoitettu teflonilla. Se on itsepuhdistuvaa, suojaa suoralta auringonvalolta mutta on yöllä läpinäkyvää.

Arkkitehti Shigeru Ban kertoo saaneensa hyvin paljon vaikutteita Alvar Aallon arkkitehtuurista: "Alvar Aallon arkkitehtuuri opetti minulle tavan käyttää luonnon materiaaleja ja yhdistää niitä esimerkiksi betoniin."[1]

Avajaisnäyttely: "Chefs d'oeuvres?"[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Osa avajaisnäyttelystä "Chefs d'oeuvres?" avattiin jo lokakuussa 2008. Ensimmäinen näyttely keväällä 2010 sisältää Pariisin Pompidou-keskuksesta lainattuja mestariteoksia (800 kappaletta), muun muassa:

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Raine Tiessalo, Uuden Pompidou-keskuksen arkkitehtuuri herättää huomiota, Yleisradio, Kulttuuriuutiset

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Centre Pompidou-Metz.
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Centre Pompidou-Metz