Central Station

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Central Station
Central do Brasil
Ohjaaja Walter Salles
Käsikirjoittaja
Tuottaja Lillian Birnbaum
Säveltäjä Jaques Morelenbaum
Antonio Pinto
Kuvaaja Walter Carvalho
Leikkaaja
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Brasilia, Ranska
Levittäjä BiM Distribuzione
Netflix
Ensi-ilta 1998
Kesto 110 minuuttia
Alkuperäiskieli Portugali
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Central Station (port. Central do Brasil, suom. Keskusasema) on vuonna 1998 valmistunut ranskalais-brasilialainen elokuva, joka sai kaksi Oscar-ehdokkuutta. Elokuvan menestys niin kotimaassaan kuin ulkomailla oli käännekohta brasilialaiselle elokuvateollisuudelle. Aikaansa nähden elokuva on realistinen ja yhteiskunnallinen kuvaus Brasilian arjesta. Piittaamattomuus ja elokuvan karheus saattavat kuitenkin hätkähdyttää länsimaalaista katsojaa.

Elokuvan nimi Central do Brasil on sekä Rio de Janeiron kaupunginosan että kaupungin tärkeimmän rautatieaseman nimi. Suoraan käännettynä nimi tarkoittaa Brasilian keskusta. Nimi on syntynyt siitä, että asemalta lähti yksi Brasilian tärkeimmistä rautatieväylistä, tosin vain São Pauloon ja Minas Geraisiin asti. Keskus oli siksi aiheellinen nimi, että siirtomaa-aikana linjattu rautatie kuljetti ihmisiä Brasilian liike-elämän ja teollisuuden kannalta tärkeisiin paikkoihin. Köyhempiin osiin saa yhä edelleen matkustaa linja-autoilla.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Elokuva alkaa Rio de Janeiron rautatieasemalta, jossa entinen opettaja Dora (Fernanda Montenegro) elättää itsensä kirjoittamalla lukutaidottomille köyhille kirjeitä. Kyyninen ja elämään kyllästynyt Dora postittaa kirjeistä vain muutaman, loput päätyvät roskiin tai pöytälaatikkoon. Mutta kun yksi hänen asiakkaistaan kuolee auto-onnettomuudessa rautatieaseman edessä, ottaa Dora vastahankoisesti tämän kodittomaksi jääneen yhdeksänvuotiaan pikkupojan Josuén (Vinicius de Oliveira) hoiviinsa. Yhdessä he lähtevät etsimään pojan isää Koillis-Brasiliasta.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Kuuskoski, Martti-Tapio: ”Central do Brasil”, Filmihullu 3/1999.