Celestia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Celestia
Jupiter ja sen kuu Io.
Jupiter ja sen kuu Io.
Luoja Chris Laurel
Kehittäjä Chris Laurel, Celestia-kehittäjät
Kehityshistoria
Ensijulkaisu 2001
Vakaa versio 1.6.3 ()[1]
Tiedot
Lisenssi GNU General Public License

Celestia on Chris Laurelin luoma vapaa tähtitiedeohjelmisto, joka on saatavilla Windowsille, Mac OS X:lle ja Linuxille. Ohjelma antaa käyttäjän tarkastella kohteita kolmiulotteisesti Voyager-luotaimista aina Linnunrataan asti OpenGL:ää käyttäen. Celestia ei ole varsinainen planetaario-ohjelma, vaan ennemminkin suunnattu kappaleiden ratojen ja keskinäisten kokosuhteiden hahmottamiseen. Tekstuurit heijastuksineen tarjoavat käyttäjälle runsaasti silmänruokaa.

Avaruudessa pystyy lentämään vapaasti haluamallaan nopeudella tai liikkumaan tietokannan sisältämien kohteiden välillä. Halutessaan käyttäjä voi liikkua myös ajassa ja tarkastella kappaleiden liikkeitä. Ohjelma ei laske itsessään gravitaatioon perustuvia ratoja, vaan ne löytyvät tietokannasta joko rataellipseinä tai piste pisteeltä määriteltyinä. Normaalikäyttöön, kuten planeettojen kuiden ratojen tarkastellun, tarkkuus riittää hyvin. Käyttäjä pystyy valitsemaan, otetaanko rajallisen valonnopeuden viive huomioon vai ei. Ohjelmalla voi myös etsiä pimennyksiä valittujen taivaankappaleiden välillä määrätyllä aikavälillä.

Ohjelman peruspaketista löytyvät Aurinkokunnan suurimmat kappaleet sekä yli 100 000 luetteloitua tähteä. Peruspaketin planeettatekstuurit riittävät niiden tarkasteluun hieman kauempaa, mutta Google Earthin kaltaista pikkutarkkuutta on tältä täysin omalla tietokoneella pyörivältä ohjelmalta turha odottaa. Peruspakettiin kuuluu muutama avaruusluotain ratoineen.

Tuotteliaan Internet-yhteisön ansiosta ohjelmaan on saatavissa yli 10 GB lisämateriaalia. Tarjolla on mm. planeettatekstuureja jopa kilometrin erotuskyvyllä, sekä joitakin erikoiskohteita vieläkin tarkemmin. Avaruusluotainten ja pienkappaleiden 3D-malleja ratoineen sekä automaattisia tekstitettyjä skriptejä avaruuslentelyyn on saatavilla Celestian sivustolta. Kuvitteelliseen tähtitieteeseen ja avaruustekniikkaan liittyvät laajennukset tuovat ohjelmaan mukaan muille tähdille sijoitettuja planeettajärjestelmiä sekä useiden science fiction -sarjojen aluksia. Uusimpien lisäosien liittäminen perusohjelmaan tapahtuu yksinkertaisesti purkamalla laajennuspaketit omiin hakemistoihinsa. Peruskäyttäjän kannattaa noudattaa ekstrojen lisäämisessä malttia, sillä monikerroksiset tekstuurit varjostuksineen ja heijastuksineen tarvitsevat tehokkaan tietokoneen ja pudottavat ruudun päivitysnopeuden alhaiseksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. 1.6.3 Latest, (viitattu ). Tieto on haettu Wikidatasta.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Celestia.