Ceilidh

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Céilidh (tai ceilidh nykykielessä) /ˈkeɪlɪ/ on gaelinkielinen sana, joka tarkoittaa Skotlannissa sosiaalista kokoontumista tai illanviettoa. Näissä kokoontumisissa pidetään hauskaa soittamalla skotlantilaista kansanmusiikkia ja tanssimalla perinteisiä tansseja.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aikaisemmin céilidh tarkoitti sosiaalista kokoontumista, jonka sisältöä ei ollut tarkkaan määritelty. Juhlan aikana saatettiin esimerkiksi esittää lauluja, kertoa tarinoita tai lausua runoja. Viime vuosikymmenten aikana tanssista on tullut merkittävin osa céilidhiä ja se vie suurimman osan illasta.

Céilidh nykyaikana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Useimmiten céilidhin musiikista huolehtii céilidh-bändi, johon yleensä kuuluu viulunsoittaja, harmonikansoittaja, rumpali ja laulaja[1].

Céilidh-juhlassa tarjotaan usein myös ruokaa. Yleisimpänä tapana on tarjota perinteinen skotlantilainen ruoka-annos haggis, neeps and tatties, eli haggista, naurista ja perunaa (nauris ja peruna tarjotaan erikseen muusattuna).

Vaikka céilidhiä varten on aikaisemmin pukeuduttu skotlantilaisiin perinnevaatteisiin kuten kilttiin, on nykyään täysin sallittua ja jopa suositeltavaa pukeutua kevyesti ja mukavasti. Tanssi on nopeatempoista ja energistä, joten kevyet vaatteet ja mukavat, luistamattomat kengät auttavat tanssijoita jaksamaan paremmin.[2]

Tanssi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Célidhissä tanssitaan perinteisiä skotlantilaisia kansantansseja, joihin kuuluu esimerkiksi reelejä. Tansseja tanssitaan useimmiten pareittain tai pienissä ryhmissä, ja pari sekä ryhmä saattavat vaihtua useita kertoja tanssin aikana. Céilidhissä tanssiminen on ensisijaisesti sosiaalinen tapahtuma. Tarkoituksena ei ole esiintyä tai näyttää taitoja vaan pitää hauskaa[3]. Suosituimpia céilidheissä tanssittavia tansseja ovat[4]:

  • The Dashing White Sergeant
  • The Eightsome Reel
  • The Gay Gordons
  • The Military Twostep
  • The St. Bernard's Waltz
  • Strip the Willow

Ceilidhiin on mahdollista osallistua vaikkei tuntisi perinnetansseja ennestään, sillä paikalla on yleensä caller, joka opettaa ensin tanssin askeleet ja ohjeistaa tanssijoita myös tanssin aikana. Tanssin aikana on tapana, että myös tanssijat huudahtelevat tai hihkuvat.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Murphy, Alan: ”15: Background”, Scotland Handbook, s. 680. Bath: Footprint Handbooks, 2000. ISBN 1 900949 56 3.
  2. Cole, Alan: The Fagins Pocket Handy Hints for Ceilidhs Fagins Pocket. 13.9.2010. Arkistoitu 4.3.2016. Viitattu 24.10.2012. (englanniksi)
  3. Craig Cockburn: What is a Ceilidh Silicon Glen, Scotland. 19.6.2012. Viitattu 23.10.2012. (englanniksi)
  4. a b Ceilidh dancing The Official Gateway to Scotland. Arkistoitu 17.12.2011. Viitattu 23.10.2012. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]