Cecily Neville

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Cecily 1400-luvun käsikirjoituksen kuvituksessa.

Cecily Neville, Yorkin herttuatar (3. toukokuuta 141531. toukokuuta 1495) oli kahden vuosina 1461–1485 Englantia hallinneen York-suvun kuninkaan, Edvard IV:n ja Rikhard III:n, äiti.

Cecily tai Cecylle syntyi vuonna 1415 Westmorlandin jaarlin Ralph Nevillen ja Joan Beaufortin tyttäreksi. Hänen äitinsä isä oli Lancasterin herttua John, joka polveutui kuningas Edvard III:sta, joten myös Cecilyssä oli kuninkaallista verta, kuten aviomiehessään Rikhardissa, Yorkin herttuassa.

Cecily ja Rikhard menivät naimisiin vuonna 1437. Vuonna 1441 Rikhardista tuli Englannin hallitseman Ranskan kenraalikuvernööri ja perhe muutti Roueniin. 28. huhtikuuta 1442 syntyi Cecilyn ja Rikhardin toiseksi vanhin poika (vanhin poika Henry oli kuollut pian syntymänsä jälkeen helmikuussa 1441) Edvard eli Englannin tuleva kuningas Edvard IV.

Ruusujen sota[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kun Englannin Lancaster-sukuinen kuningas Henrik VI sai vuonna 1454 hermoromahduksen, Rikhard julistautui sijaishallitsijaksi, mutta ei suostunut palauttamaan valtaa parantuneelle kuninkaalle vuonna 1460. Tällöin alkoi sota Yorkien ja Lancasterien välillä.

Cecilyn aviomies Yorkin herttua Rikhard, hänen kolmas poikansa Rutlandin jaarli ja veljensä Salisburyn jaarli Richard kaatuivat Wakefieldin taistelussa vuonna 1460, mutta Cecilyn pojat Edvard, George ja Rikhard jatkoivat sotaa Tewkesburyn taisteluun asti, jolloin Lancasterit nujerrettiin ja Yorkit pääsivät valtaan.

”Queen by right”[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kun Cecilyn poika Edvard oli noussut Englannin valtaistuimelle, Yorkin herttuatar eli kuningataräiti ryhtyi valikoimaan kuningaspojalleen soveliasta vaimoa Euroopan prinsessoista. Koko valtakunta kokikin järkytyksen, kun Edvard IV meni naimisiin englantilaisen leskirouvan Elisabet Grayn kanssa. Cecily raivostui tästä ja alkoi haalia itselleen tiluksia ja rakennuksia sekä kutsua itseään nimellä ”Queen by right”.[1]

Edvardin kuoltua vuonna 1483 hänen veljensä Gloucesterin herttua Rikhard nousi valtaan. Vaikka William Shakespearen näytelmä Rikhard III esittää Cecilyn Rikhardia inhoavana, todellisuudessa Cecily oli innokkaasti auttamassa nuorinta poikaansa valtaan turvatakseen sukunsa vallan ja oman asemansa Yorkin suvun matriarkkana. Mahdollisesti Cecily kuitenkin siirtyi Rikhardin vastustajiin ennen Bosworthin taistelua, kun sai todisteita siitä, että Rikhard olisi murhannut Edvardin pojat ja sillä tavoin anastanut kruunun.

Rikhard hävisi Bosworthin taistelun vuonna 1485 lancasterilaisen Richmondin jaarlin, Henryn joukoille ja kuoli legendan mukaan itse Richmondin miekasta. Rikhardin kuoltua York-suku sammui ja Richmondin jaarlista tuli Englannin kuningas Henrik VII, mutta Yorkien aseman turvasi Henrikin ja Edvardin tyttären Elisabetin avioliitto.

Cecily vietti loppuelämänsä uskonnollisissa toimissa ja kuoli toukokuussa 1495.

Cecily Neville elokuvissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Cecily Neville - 'queen by right' National Archives. Viitattu 8.4.2018.