Catherine Schell

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Catherine Schell
Catherine Schell (1967).jpg
Henkilötiedot
Koko nimi Katherina Freiin Schell von Bauschlott
Syntynyt17. heinäkuuta 1944 (ikä 77)
Unkari Budapest, Unkari
Näyttelijä
Taiteilijanimet Catherine Schell, Catherine von Schell
Aktiivisena 1964–2004
Merkittävät roolit Maya (Avaruusasema Alfa), Nancy (Hänen majesteettinsa salaisessa palveluksessa)
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Katherina Freiin Schell von Bauschlott (s. 17. heinäkuuta 1944 Budapest) on unkarilaissyntyinen näyttelijä. Hän tuli tunnetuksi 1960- ja 1970-luvulla televisiorooleistaan brittiläisissä sarjoissa.

Biografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Schellin vanhemmat olivat paroni Paul Schell von Bauschlott ja kreivitär Katharina Maria Etelka Georgina Elisabeth Teleki de Szék. Toisen maailmansodan aikana natsit takavarikoivat perheen maat ja Schellit asuivat köyhyydessä muutaman vuoden. Vuonna 1950 he muuttivat Yhdysvaltoihin, jossa Schell kävi luostarikoulua. Vuonna 1957 perhe muutti Müncheniin, missä Schell opiskeli näyttelemistä Falconberg Schoolissa. Hän esiintyi ensimmäisessä elokuvassaan, Lana - Königin der Amazonen, vuonna 1964. Vuonna 1968 Schell meni naimisiin näyttelijä William Marlowen kanssa. Avioliitto päättyi vuonna 1977. Vuonna 1982 Schell nai ohjaaja Bill Haysin ja pari pysyi yhdessä miehen kuolemaan asti vuonna 2006. Schell päätti näyttelijänuransa 1990-luvulla ja alkoi johtaa pientä hotellia Ranskassa.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1968 Schell esiintyi elokuvassa The Amsterdam Affair, minkä jälkeen hän muutti Lontooseen. Schellillä oli rooli George Lazenbyn James Bond -elokuvassa Hänen majesteettinsa salaisessa palveluksessa. Niihin aikoihin hän esiintyi nimellä Catherine von Schell. Ensimmäinen Catherine Schell -nimellä tehty rooli oli televisioelokuvassa Madame Sin, jossa esiintyi myös Bette Davis. Vuonna 1975 Schell esiintyi Lady Claudine Littonin roolissa elokuvassa Vaaleanpunaisen pantterin paluu.

Vuonna 1975 Schellillä oli yksittäinen rooli brittiläisen televisiosarjan Avaruusasema Alfa ensimmäisen kauden jaksossa ”Guardian of Piri”. Toisella kaudella hänestä tehtiin yksi päänäyttelijöistä. Hän esitti Mayaa, joka oli kotoisin planeetta Psychonilta. Alfan jälkeen hän vieraili useissa sarjoissa kuten Doctor Who, Bergerac ja Lovejoy.