Jaavankassia

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Cassia javanica)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jaavankassia
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Lahko: Fabales
Heimo: Hernekasvit Fabaceae
Alaheimo: Caesalpinioideae
Tribus: Cassieae
Suku: Kassiat Cassia
Laji: javanica
Kaksiosainen nimi

Cassia javanica
L.

Katso myös

  Jaavankassia Wikispeciesissä
  Jaavankassia Commonsissa

Jaavankassia (Cassia javanica) on hernekasvien (Fabaceae) heimoon, kassioiden (Cassia) sukuun kuuluva kasvilaji. Se on kausivihanta puu, jota käytetään paikallisesti lääkinnällisiin tarkoituksiin sekä kasvatetaan yleisesti koristepuuna puutarhoissa tropiikissa ja subtropiikissa.

Jaavankassia on kausivihanta puu, joka kasvaa yleensä yli kymmenen metriä korkeaksi, joskus jopa 30-metriseksi. Puun runko on usein mutkainen ja voi olla paksuudeltaan suurimmillaan noin 60 cm. Puun latvus on suurikokoinen.

Jaavankassia kasvaa tavallisesti alankojen metsissä olevilla avoimilla paikoilla, mutta sitä tavataan myös sulkeutuneissa ainavihannissa metsissä, kausivihannissa monsuunimetsissä sekä lähes avoimemmista, lähes savannimaisista ympäristöistä. Lajia tavataan luontaisena Kaakkois-Aasiassa Intiasta ja Kiinasta Malesiaan, Indonesiaan ja Filippiineille ulottuvalla alueella.

Jaavankassiaa käytetään paikallisesti lääkinnällisiin tarkoituksiin. Sen kypsiä palkoja ja siemeniä on käytetty perinteisenä laksatiivina. Lisäksi puun kuorta ja siemeniä on käytetty kuumetta alentavana rohtona.

Jaavankassian sydänpuu on tuoreeltaan vaaleankeltaista, mutta muuttuu ajan myötä vaaleanoranssinruskeaksi. Sydänpuun ympärillä on noin 2–5 cm paksuinen kerros pintapuuta, joka ei aina erotu selvästi sydänpuusta. Puuaines on kestävää sisustusmateriaalina, joskaan se ei kovin kestävää termiittejä tai muita hyönteisiä vastaan. Puuainesta käytetään rakentamiseen, huonekalujen valmistukseen sekä sisustusmateriaalina. Pienempikokoisia puita käytetään puuhiilen valmistukseen sekä polttopuuna.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Barstow, M.: Cassia javanica IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-2. 2019. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 26.6.2023. (englanniksi)