Carol Kane

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Carol Kane ja Gene Wilder vuonna 1977

Carolyn Laurie Kane (s. 18. kesäkuuta 1952 Cleveland) on yhdysvaltalainen näyttelijä.

Kane syntyi Clevelandissa, Ohiossa juutalaiseen perheeseen. Kanen äiti Joy on ammatiltaan jazzlaulaja, opettaja, tanssija ja pianisti, ja hänen isänsä Michael Kane on arkkitehti. Vuonna 1964 Carolynin vanhemmat erosivat hänen ollessaan kaksitoista vuotta vanha.

Kanen ensimmäinen rooli oli teatterissa vuonna 1966 näytelmässä The Prime of Miss Jean Brodie. Kanen ensimmäisiä rooleja elokuvissa on Jack Nicholsonin tähdittämässä Saattokeikka-elokuvassa vuonna 1973, jossa hän esiintyi ilotyttönä. Hänet tunnetaan ehkä parhaiten Jill Johnsonin roolista vuonna 1979 valmistuneessa kauhuelokuvassa Kun tuntematon soittaa....

Muita elokuvia, joissa Carol on näytellyt, ovat muun muassa Woody Allenin ohjaama Annie Hall sekä Addams Family II, jossa Kane esitti hirviöperheen isoäitiä. Vuosina 1981–1983 Kane näytteli Taxi-televisiosarjassa. Vuonna 1994 hän vieraili Seinfeld-sarjassa.

Kane on ollut kerran ehdolla Oscar-palkinnon saajaksi vuonna 1976 elokuvasta Hester Street. Emmy-palkinnon hän on voittanut kahdesti Taxista vuonna 1982 ja 1983. Samaisen palkinnon saajaksi hän oli ehdolla vuonna 1996 Chicagon lääkärit -draamasarjasta. AFi-palkinnon saajaksi hän oli ehdolla vuonna 1982 elokuvasta Norman Loves Rose.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]