Carl Panzram

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Carl Panzram

Carl Panzram (28. kesäkuuta 18915. syyskuuta 1930) oli yhdysvaltalainen sarjamurhaaja.

Panzram syntyi Warrenissa, Minnesotassa. Hän alkoholisoitui ja sekaantui rikoksiin jo yhdeksän vuoden iästä saakka. Hän viettikin paljon aikaa nuorisovankiloissa, joissa käytöstä yritettiin oikoa fyysisillä rangaistuksilla. Kun vuonna 1910 hän oli kärsinyt rangaistuksensa loppuun Fort Leavenworthin vankilassa hänen tiedetäänkenen mukaan? sanoneen, että "kaikki hyvä minussa on hakattu ja potkittu pois jo aikaa sitten".

Hän jatkoi ryöstelyjä ja varkauksia ja joutui niistä tuomiolle ajoittain. Panzram, jolla oli myös taipumuksia tuhopolttoihin ja raakalaismaisuuteen, piti ihmisten pahoinpitelyistä ja myöhemmin myös tappamisesta. Vuonna 1920 Panzram hankki 45 000 dollaria sarjalla ryöstöjä. Hän sai jopa varastettua eräältä Yhdysvaltain presidenteistä (William Howard Taft) rahaa. Eräästä ryöstöstään hän sai saaliiksi aseen, jolla tappoi 10 miestä.

Panzram oli koko ajan liikkeellä, hän matkusti meritse Eurooppaan ja työskenteli Afrikassa, jossa hän murhasi ja kidutti säännöllisesti. Kun Panzram palasi Yhdysvaltoihin hän jatkoi asuntomurtoja, kunnes jäi kiinni. Hänet tuomittiin 25 vuodeksi Fort Leavenworthin vankilaan vuonna 1928. Siellä hän kirjoitti muistelmansa. Kesäkuun 20. päivä vuonna 1929 hän kosti eräälle vartijalle, joka oli hakannut häntä, surmaamalla tämän pyykinpesutilaan.

Oikeudenkäynnissä Panzram myönsi syyllistyneensä murhaan ja sanoi, että oli hänen perustuslaillinen oikeutensa tulla hirtetyksi. Kun jury totesi miehen syylliseksi ja antoivat tälle kuolemantuomion hirttämällä, Panzram kiitti päätöksestä sekä tuomaria että juryä. Panzram vastusti kovasti kun uudistusmieliset halusivat estää hänen tuomionsa täytäntöönpanon ja hän sanoikin näille: "Voi, kuinka toivonkaan että teillä kaikilla olisi yksi jaettu kaula ja minulla olisi käteni sen ympärillä. Uskon, että ainoa oikea tapa uudistaa ihmistä on surmata tämä."lähde?

Carl Panzram, joka tunnusti murhanneensa 22 ihmistä, hirtettiin 5. syyskuuta 1930 Fort Leavenworthin vankilassa. Hänen viimeiset sanansa olivat: "Vauhtia, indianalainen paskiainen! Olisin hirttänyt jo kymmenisen miestä tuossa ajassa."lähde? Yksi vanginvartijoista halusi julkaista hänen omaelämäkertansa, mutta se kiellettiin sisällön vuoksi. Elämäkerta julkaistiin vasta vuonna 1970. Panzramin vanginvartijan muistelmista puolestaan tehtiin elokuva Tappajan päiväkirja (Killer: A Journal of Murder, 1996), jossa Panzramia näytteli James Woods.