Carabao

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo yhtyeestä, carabaolla voidaan tarkoittaa myös vesipuhvelia.
Carabaon logo

Carabao (thaiksi คาราบาว) on thaimaalainen rockyhtye, jonka perustivat Yuenyong "Aed" Opakul (thaiksi ยืนยง โอภากุล, "แอ๊ด") ja Kirati "Khiao" Promsaka Na Sakon Nakhon (thaiksi กีรติ พรหมสาขา ณ สกลนคร, "เขียว") 1976 ollessaan opiskelemassa Filippiineillä. Yhtyeen nimi ja tunnus Carabao ('vesipuhveli') on tagalogin kieltä, ja se symboloi uutteruutta, peräänantamattomuutta ja kärsivällisyyttä. Ensimmäisen albuminsa ลุงขี้เมา (Lung Khi Mao) Carabao julkaisi 1981.

Carabaon musiikki kuuluu genreen, josta Thaimaassa käytetään nimitystä phleng phya chiwit (thaiksi เพลงเพื่อชีวิต, 'lauluja elämälle'). Länsimaista protestilaulua muistuttava lajityyppi tuli suosituksi 1970-luvulla poliittisesti myrskyisänä ajanjaksona, jolloin sotilashallinto tukahdutti opiskelijaliikkeen verisesti [1]. Lajityypin ensimmäinen tunnettu edustaja oli Caravan, joka on myös Carabaon esikuva. Carabao on luonut omintakeisen äänimaailman yhdistelemällä akustista folkia, länsimaista rockia ja thaimaalaista perinnemusiikkia latino- ja reggaerytmeihin. Carabaota voidaan samalla pitää maailmanmusiikkiyhtyeenä. Kotimaassaan he ovat saaneet tittelin "sam-chan kuningas", ja heitä on kutsuttu Aasian Rollareiksi.

Carabaon kappaleissa käsitellään usein yhteiskunnallisia ja poliittisia kysymyksiä, ja niissä peräänkuulutetaan oikeudenmukaisuutta ja ajetaan tavallisen kansan asiaa, mutta yhtyeellä on kantaa ottavien kappaleiden ohella myös rakkauslauluja ja filosofisia lauluja, jotka koskettavat kaikkia yleisesti. Yhtyeen johtaja, perustajajäsen ja keulahahmo Aed Carabao on rakastettu ja kiistelty hahmo Thaimaassa, ja hänen terävä kielensä ja suurliikemiehiä leimaavat poliittiset kannanottonsa ovat hankkineet hänelle paljon vastustajia. Aed on pysynyt alalla kuitenkin hämmästyttävän pitkään, vaikka yhtyeen kultakaudella 1980–1990-luvulla hallitus kielsi ja sensuroi yhtyeen kappaleita, ja monia kriitikkoja on kohdannut vankeus tai salamurha.

Carabao on myöhempinä vuosinaan muuttunut tuottavaksi liiketoiminnaksi [2], ja yhtyeellä on oma energiajuomabrandinsa Carabao Daeng (Red Carabao) [3] [4]. Carabaon sekaantuminen liiketoimintaan on ollut joillekin ihailijoille pettymys, ja rocktähden sijoitukset on nähty alkuperäisen aatteen ja kapinahengen hylkäämisenä omanvoitonpyynnin vuoksi, jossa laulut elämälle ovat nyt lauluja liike-elämälle (เพลงเพื่อธุรกิจ) [5].

Kokoonpano[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Carabaon kokoonpano on historiansa aikana ollut jatkuvassa muutostilassa. Monet jäsenistä ovat liittyneet ja lähteneet yhtyeestä useammin kuin kerran. Vokalisti-kitaristi Aed on ainoana ollut mukana jokaisella studiolevyllä ja kiertueella, vaikka useimmissa kokoonpanoissa ovat olleet mukana myös basisti Anuphong Prathompathama (Ot) ja kitaristi Preecha Chanaphai (Lek). Rummuissa oli pitkään Amnat Lukjan (Pao), joka tuli mukaan neljännellä studioalbumilla.

Studioalbumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Nimi thaiksi Romanisoituna Suomeksi
1981 ลุงขี้เมา Lung Khi Mao Vanha juoppo
1982 แป๊ะขายขวด Pae Khai Khuat Vanha pullonkerääjä
1983 วณิพก Waniphok Kiertolainen
1983 ท. ทหารอดทน Th. Thahan Ot Thon Kärsivällinen sotilas
1984 เมดอินไทยแลนด์ Made In Thailand Tehty Thaimaassa
1985 อเมริโกย Amerikoi Ahneet amerikkalaiset
1986 ประชาธิปไตย Prachathipatai Demokratia
1987 เวลคัมทูไทยแลนด์ Welcome To Thailand Tervetuloa Thaimaahan
1988 ทับหลัง Thap Lang Oven kamana
1990 ห้ามจอดควาย Ham Chot Khwai Puhveleiden pysäköinti kielletty
1991 วิชาแพะ Wicha Phae Kuinka olla syypukki
1992 สัจจะ ๑๐ ประการ Satcha Sip Prakan Kymmenen käskyä
1993 ช้างไห Chang Hai Itkevät norsut
1994 คนสร้างชาติ Khon Sang Chat Kansakunnanrakentajat
1995 แจกกล้วย Chaek Kluai... Banaaneja tarjolla
1995 หากหัวใจยังรักควาย Hak Huachai Yang Rak Khwai Jos vain pidät puhveleista
1997 เส้นทางสายปลาแดก Senthang Sai Pla Daek Tie Pla Daekiin
1997 เช ยังไม่ตาย Che Yang Mai Tai Che elää
1998 อเมริกันอันธพาล Amerikan Anthaphan Roistomaiset jenkit
1998 พออยู่พอกิน Pho Yu Pho Kin Elämää toimeentulorajalla
2000 เซียมหล่อตือ Siam Lor Tue Komea siamilainen sika
2001 สาวเบียร์ช้าง Sao Bia Chang Chang-oluttyttö
2002 นักสู้ผู้ยิ่งใหญ่ Nak Su Phu Ying Yai Suuri taistelija
2005 สามัคคีประเทศไทย Samakki Prathet Thai Yhtä köyttä Thaimaa
2007 ๒๕ ปี ลูกลุงขี้เมา Yisip-Ha Phi Luk Lung Khi Mao 25 vuotta - vanhan juopon poika

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Politics, Pop Music and Media Intervention Strategies at the Thai-Burma Border Jane Ferguson Cornell University, haettu 7.6.2008 "Aet Carabao and his music is an offshoot of the Phleng Phua Chiwit, or “Songs for Life” movement. Songs for Life is a genre of Thai music that came out of the massive Thai student uprisings of the 1970s."
  2. Real Rebel Music: Caravan (Tom Vater 2001-2008), haettu 6.6.2008 "Carabao, another hugely successful Song For Life protest act is selling beer and energy drinks on national television. In the 1990s, Song For Life theme bars have become a nation wide franchise. “Some of these bands do really good business. They do big deals with corporations. We are still half-musicians, half-activists. We don’t sell soft drinks. But Song For Life has been absorbed by Thai society.”"
  3. Carabao Energy Drink Official Website, haettu 6.6.2008 "The fighting spirit of an individual inspired an energy drink for the people. Carabao is more than a global brand of energy drink. It is the empowerment to accomplish personal goals. Carabao Symbolizes the spirit of individuals who fight for the cause they believe in. Not by force but with determination. Hence the slogan. “The Fighting Spirit of Carabao.”"
  4. Trade Marks Act 1995, Application Number 936834 (5. joulukuuta 2002)
  5. Politics, Pop Music and Media Intervention Strategies at the Thai-Burma Border Jane Ferguson Cornell University, haettu 7.6.2008 "Though most “Songs for Life” followers tend to be more wealthy and educated than the peasants and rice farmers whose lives and sufferings they croon to in the songs they sing and listen to, Aet’s Beer Chang commercial appearances and energy drink were too much. [...] One Songs for Life aficionado called Aet’s recent music “Phleng Phua Turakit” (เพลงเพื่อธุรกิจ) or “Songs for Business.”"


Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]