CarGoTram

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
CarGoTram
Perustiedot
Tyyppi raitiovaunu
Valmistaja Schalker Eisenhütte Maschinenfabrik GmbH
Lukumäärä 2 junayksikköä
(5 moottorivaunua ja 7 vaunua)
Valmistusvuodet 2000
Tekniset tiedot
Huippunopeus 50 km/h
Paino 90 t
Pituus 59 400 mm
Leveys 2 200 mm
Moottorin teho 20×45 kW (900 kW)

CarGoTram on rahdinkuljetukseen tarkoitettu Dresdenissä Saksassa liikennöivä raitiovaunu. Raitiovaunua käytetään Volkswagenin Transparent Factoryn materiaalitoimituksissa. CarGoTramit esiteltiin yleisölle 16. marraskuuta 2000 ja ensimmäiset koeajot suoritettiin 3. tammikuuta 2001.

Dresdner Verkehrsbetriebe AG:n ja Volkswagen Automobil-Manufaktur Dresden GmbH:N välinen sopimus CarGoTramista allekirjoitettiin 3. maaliskuuta 2000. Sopimuksen mukaan CarGoTramia käytettäisiin Dresden Friedrichstadtin logistiikkakeskuksen ja Transparent Factoryn välisessä rahtiliikenteessä kuorma-autojen sijaan. Reitti kulkee Dresdenin ydinkeskustan halki. Siirtämällä kuljetukset olemassa olevalle raitiotielle raskas liikenne ydinkeskustan alueella ei lisääntyisi.

Kaksi CarGoTram-junayksikköä liikennöi logistiikkakeskuksen ja autotehtaan välillä. Junayksiköt on rakentanut Schalker Eisenhütte Maschinenfabrik GmbH. Yhden junayksikön hinta oli 6,5 miljoonaa Saksan markkaa. CarGoTrameja kuljettavat kaupungin liikennelaitoksen Dresdner Verkehrsbetriebe AG:n työntekijät.

Reitti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

CarGoTramit kulkevat normaalioloissa tunnin välein, tehtaan tuotantotahdista riippuen jopa 40 minuutin vuoroväli on mahdollinen. Pääreitti kulkee logistiikkakeskuksesta (Güterverkehrszentrum) Postplatzin ja Grunaer Straßen kautta edelleen Straßburger Platzille ja tehtaalle. Ruuhka-aikana CarGoTram voi käyttää myös muita reittejä.

Tekniikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

CarGoTram on molempiin suuntiin liikennöivä moniosainen raitiovaunu. Toisin kuin useimmissakenen mukaan? kaupunkiliikenteeseen tarkoitetuissa henkilöliikenteen raitiovaunuissa, CarGoTramissa on ohjausvaunut yksikön molemmissa päissä. Yksikön lastikapasiteetti on 214 m³, joka vastaa kolmea kuorma-autokonttia. Kukin ohjausvaunu voi kuljettaa 7,5 tonnin kuorman, ja kukin välivaunu kaikkiaan 15 tonnin kuorman.

Yksikön kaikki pyöräkerrat on varustettu sähkömoottorein ja ovat vetäviä.

Ganzzug CarGoTram
Ganzzug CarGoTram
CarGoTram veturi edestä ja sivulta
CarGoTram vaunu takaa ja sivulta

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]