Campagnolo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Campagnolon logo

Campagnolo on italialainen yritys, jonka Tullio Campagnolo perusti vuonna 1933 Vicenzassa. Yritys valmistaa polkupyörien osia ja keskittyy erityisesti rata- ja maantiepyöräilyyn, kun taas sen kilpailijat Shimano ja SRAM valmistavat myös osia maastopyöriin. Campagnoloa pidetään historiallisesti kaikista merkittävimpänä osien valmistajana.[1]

Useat UCI World Tour-tason tiimit, kuten Movistar, UAE-Team Emirates, Lotto-Soudal ja Cofidis, käyttävät pyörissään Campagnolon komponentteja.[2] Campagnolo liitetään usein myös kaikkien aikojen menestyneimmän pyöräilijän Eddy Merckxin voittoihin.

Colnago C59 Campagnolo Super Record osasarjalla

Yrityksen perustaja Tullio Campagnolo oli keksijä sekä entinen kilpapyöräilijä, joka oli uransa aikana kehitellyt useita innovatiivisia ratkaisuja, kuten renkaiden pikakiinnityksen ja ketjuvaihteet. Nämä keksinnöt olivat tehty erityisesti maantiekäyttöön ja olivat erittäin haluttuja aikansa huippukuskien keskuudessa.[3]

1980-luvulla Campagnolo esitteli Ergopower vaihdejärjestelmänsä, joka on käytössä vielä nykyäänkin. Vastakohtana Shimanon pyrkimyksille yhä pienempiä ja monimutkaisempia osia kohden Campagnolo hyödyntää erilaisia materiaaleja ja niiden ominaisuuksia osiensa erottelemisessa. Campagnolon osiin on yleensä hyvin tarjolla varaosia ja niiden huoltaminen on helppoa. 1990-luvun lopulla ja 2000-luvun alussa Campagnolo alkoi käyttää hiilikuitua osasarjoissaan.

Campagnolon parhaimmat ja kevyimmät osasarjat tällä hetkellä ovat Super Record ja Record sekä niiden sähköiset EPS-versiot. Niiden jälkeen järjestys kevyimmästä osasarjasta painavimpaan on Chorus, Potenza ja Centaur. Campagnolo valmistaa lisäksi kiekkoja kuten Bora Ultra, Bora One, Eurus ja Khamsin.[4][5][6]

Osasarjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sähköiset osasarjat

 • Super Record EPS
 • Record EPS
 • Chorus EPS[7]

Mekaaniset osasarjat

 • Super Record
 • Record
 • Chorus
 • Potenza 11
 • Centaur[8]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Campy Timeline www.campyonly.com. Viitattu 14.7.2018.
 2. 2018 Tour de France bikes guide (video) - Cycling Weekly Cycling Weekly. 4.7.2018. Viitattu 14.7.2018. (englanniksi)
 3. Tullio Campagnolo biography, list of Tullio Campagnolo inventions | edubilla.com Edubilla.com. Viitattu 14.7.2018. (englanniksi)
 4. High Profile Wheels for racing bicycles - Wheels Campagnolo www.campagnolo.com. Viitattu 14.7.2018. (englanniksi)
 5. Mid-Profile Wheels for racing bicycles - Wheels Campagnolo www.campagnolo.com. Viitattu 14.7.2018. (englanniksi)
 6. Low-Profile Wheels for racing bicycles - Wheels Campagnolo www.campagnolo.com. Viitattu 14.7.2018. (englanniksi)
 7. Electronic Groupsets for racing bicycles - Groupsets Campagnolo www.campagnolo.com. Viitattu 14.7.2018. (englanniksi)
 8. Mechanical Groupsets for racing bicycles - Groupsets Campagnolo www.campagnolo.com. Viitattu 14.7.2018. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Campagnolo