Camp Al-Adala

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Camp Justice)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Camp Al-Adalan pääportti

Camp Al-Adala, Camp Justice tai Camp Banzai on Yhdysvaltojen johtaman liittouman käyttämä sotilastukikohta Tigris-joen rannalla Khadimiyassa, Bagdadin koillisosassa Irakissa. Tukikohta luovutettiin myöhemmin irakilaisille, ja se on Irakin armeijan ja poliisivoimien yhteishallinnassa. [1]

Yhdysvaltojen armeijan sotilaat nimesivät tukikohdan alun perin Camp Banzaiksi, mutta syyskuussa 2004 nimi muutettiin muotoon Camp Justice (Oikeuden leiri), koska haluttiin välttää irakilaisia provosoivia termejä osana maan rauhoittamispyrkimyksiä. Tukikohdassa on vankila, jossa arvioidaan olevan toistasataa vastarintaliikkeen tukemisesta epäiltyä vankia. Laitoksessa tapahtui useita ihmisuhreja vaatinut pakoyritys joulukuussa 2005. [2]

Irakin entinen presidentti Saddam Hussein, hänen velipuolensa Barzan Ibrahim al-Tikriti ja vallankumousistuimen puheenjohtaja Awad Hamed al-Bandar teloitettiin hirttämällä Camp al-Adalassa joulukuussa 2006 ja tammikuussa 2007.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. BBC News 28.12.2005 Adalan tukikohta on Irakin poliisin ja armeijan yhteinen alue lähellä Tigris-jokea. Sodan jälkeen se oli Yhdysvaltojen armeijan käytössä ja sitä kutsuttiin nimellä Camp Justice.
  2. BBC News 28.12.2005 Ainakin yhdeksän ihmistä kuoli yrityksessä paeta irakilaisesta vankilasta Bagdadissa sijaitsevassa tukikohdassa, viranomaiset sanoivat. Yhdysvaltojen armeijan edustaja sanoi neljän vartijan ja neljän vangin, sekä yhden tulkin kuolleen Adalan tukikohdassa Khadimiyassa, mutta eri lähteistä on kerrottu jopa 20 saaneen surmansa.