Camp Century

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Camp Century oli Yhdysvaltain armeijan tieteellinen tukikohta Grönlannin mannerjäätiköllä noin 200 kilometriä Yhdysvaltain ilmavoimien Thulen lentotukikohdasta itään. Asema oli toiminnassa vuosina 1959–1966. Se liittyi Yhdysvaltain armeijan Operation Icewormiin eli "Operaatio jäämatoon".

Noin kahdensadan hengen tutkimusasema oli rakennettu puoliksi jään sisään. Erikoisrakenteisilla koneilla kaivettiin jäähän ojamaiset syvennykset, jotka peitettiin holvimaisilla teräskatoilla. Rakennelmasta tuli tunneliverkosto, kun se hautautui lumeen. Tunneleihin tuotiin muun muassa valmiita, osina siirrettäviä puurakennuksia.

Tukikohdan lämpö ja sähkö tuotettiin ydinvoimalla. Asemalla oli muun muassa pesula, parturi, kauppa ja kirjasto. Asemalla tutkittiin lumen ja jään rakennetta sekä tehtiin säähavaintoja. Siellä otettiin ensimmäinen Grönlannista saatu jääkairausnäyte, jollaisesta voi tutkia muun muassa vanhoja lämpötilojen muutoksia.

Asema oli myös osa Yhdysvaltain suunnitelmaa sijoittaa 600 keskimatkan ydinohjusta 4 000 kilometrin pituiseen tunnelijärjestelmään kymmenkunta metriä jään pinnan alle. Suunnitelmaa ei kuitenkaan toteutettu.

Suomalaissyntyinen Yhdysvaltain maavoimien majuri Antero Havola osallistui vuonna 1958 aseman rakennustöihin. Hän johti rekijunakomppaniaa, joka kuljetti aseman rakennustarvikkeet rannikolta sisämaahan.

Asemalla asuttaessa huomattiin, että oli tarpeellista korjata jatkuvasti tunnelien seiniä, koska ne muuttivat muotoaan ajan mukana[1]. Asema hylättiin vuonna 1966, koska jää liikkui ja alkoi turmella asemaa asuinkelvottomaksi. Se oli melko nopean jään virtauksen alueella. Mannerjäätikkö virtaa kymmeniä senttejä–metrejä vuodessa oman painonsa ansiosta, kun uusi lumi kasautuu ajan mukana jääksi. Kun Yhdysvaltain armeijan edustajat kävivät paikalla vuonna 1969, asema oli jo pahoin rikkoutunut. Nyt jää lienee tunkeutunut kaikkiin aseman tunneleihin. Camp Centuryn porausten mukaan jää liikkuu siellä noin 1000 m:n syvyyteen asti nopeudella 3 m/vuosi, ja loput noin 390 metriä hidastuen nollaan tai melkein nollaan[2].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. http://gombessa.tripod.com/scienceleadstheway/id9.html
  2. Encyclopedia Britannica 20, 15. edition, sivu 739
Tämä sotaan tai sodankäyntiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.