Caledonian Forest

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Skotlannin metsää.

Caledonian Forest on nimitys metsäalueille, jotka kasvoivat ennen laajoilla alueilla Skotlannin Ylämaalla. Niiden on arvioitu käsittäneen 15 000 km² alueen. Nykyään vain yksi prosentti alkuperäisestä metsäalueesta on säilynyt eristäytyneissä paikoissa. Metsissä esiintyy monia eläimiä ja kasveja, joita ei tavata muualla Britteinsaarilla.

Skotlannin metsät muodostivat boreaalisen vyöhykkeen läntisen ääripään Euraasiassa. Puulajistoon kuului mänty, koivut, pihlajat, haapa, kataja, tammi ja muutamia muita lajeja. Länsirannikolla tammi ja koivut hallitsivat lauhkean vyöhykkeen sademetsiä, joissa kasvoi runsaasti saniaisia, sammalia ja jäkäliä.

Metsäalueet muodostuivat viimeisen jääkauden jälkeen. Puut alkoivat levitä Britteinsaarille maakannaksen kautta, joka on nykyään Englannin kanaalin peittämä. Mäntymetsiä kasvoi lyhyen aikaa kaikkialla Britteinsaarilla, ennen kuin ilmasto lämpeni hitaasti ja männyt vetäytyivät Skotlannin Ylämaalle, alueelle joka on Britteinsaarilla ilmastoltaan sopivimpia niille.

Metsät saivat nimensä roomalaisilta, jotka kutsuivat Skotlantia Kaledoniaksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]