CTF Finance Centre

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Guangzhou CTF Finance Centre
Tiedot
Koordinaatit 23°07′13″N, 113°19′14″E
Avajaiset 2016
Korkeus
Antenni 530 m
Kattokorkeus 530 m
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

CTF Finance Centre (kiin.: 广州周大福金融中心; Jyutping: Gwong2zau1 Zau1daai6fuk1 Gam1jung4 Zung1sam1; pinyin: Guǎngzhōu Zhōudàfú Jinróng Zhōngxīn) tai East Tower (kiin.: 广州东塔; Jyutping: Gwong2zau1 Dung1taap3; pinyin: Guǎngzhōu Dōngtǎ) on 530 metriä korkea monikäyttöinen pilvenpiirtäjä Kantonissa Guangdongin maakunnassa Kiinassa.[1] Rakennus valmistui lokakuussa 2016. Se on Kantonin korkein valmis rakennus, Kiinan kolmanneksi korkein ja maailman kahdeksanneksi korkein. Rakennuksessa on yhteensä 111 maanpäällistä ja viisi maanalaista kerrosta, ja siellä on ostoskeskus, toimistoja, huoneistoja ja hotelli. Pilvenpiirtäjän bruttopinta-ala on 507 681 neliömetriä, josta hieman yli 20 prosenttia ei kuulu itse pilvenpiirtäjään, vaan siihen liittyvään korokkeeseen.

CTF Finance Centre sijaitsee 27 000 neliömetrin tontilla Zhujiang donglun varrella Zhujiangin uudessa kaupungissa Kantonin keskeisellä bisnesalueella. Naapurustossa pilvenpiirtäjä sijaitsee keskiakselin itäpuolella, ja sen alla on maanalainen ostoskeskus ja yhteydet joukkoliikenteeseen. CTF-keskus on osa Kantonin kaksoistorneja. Parin toinen torni, 439 metriä korkea Guangzhou International Finance Center, sijaitsee akselin toisella puolella ja tunnetaan myös länsitornina. Rakennus tunnetaan siksi myös itätornina. Molemmilla torneilla on samanlainen korkeus, koko ja toiminta, ja ne sijaitsevat lähellä 604 metriä korkeaa Kantonin televisiotornia.

Chow Tai Fook Enterprises omistaa CTF Finance Centren, jossa on maailman nopeimmat hissit, joiden nopeus on jopa 21 m/s.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Rostek Oy: Guangzhou CTF Finance Center www.rostek.fi. Viitattu 11.9.2023. (englanniksi)