CSX Transportation

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
CSX Transportation
CSX transp logo.svg
Perustiedot
CSX Transportation system map.svg
Lyhenne CSXT, B&O, C&O, SBD, L&N, NYC, RF&P, SCL
Toiminta-alue Yhdysvaltain itäosa
Kotipaikka Jacksonville, Florida
Toiminnassa 1986
Rataverkko
Raideleveys 1 435 mm
CSX Transportationin pääkonttori Jacksonvillessä.

CSX Transportation (AAR-lyhenne: CSXT) on yhdysvaltalainen Class I -rautatieyhtiö, jonka omistaa CSX Corporation. Se on Norfolk Southern Railwayn ohella toinen Yhdysvaltain itärannikkoa palveleva Class I -rautatieyhtiö. CSXT on myös Pohjois-Amerikan vanhin rautatieyhtiö: sen historia ulottuu aina vuoteen 1827, jolloin sen edeltäjä Baltimore and Ohio Railroad aloitti rautatieliikenteen.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

CSX Transportation muodostettiin 1. kesäkuuta 1986, kun sen edeltäjä Seaboard System Railroad fuusioitui Atlantic Coast Line Railroadin, Louisville and Nashville Railroadin ja Seaboard Air Line Railroadin sekä useiden pienien yhtiöiden kanssa. 31. elokuuta 1987 Chesapeake and Ohio Railway fuusioitiin CSX Transportationin kanssa: C&O oli fuusioitunut saman vuoden huhtikuussa Baltimore and Ohio Railroadin kanssa.

23. kesäkuuta 1997 CSX Transportation sekä Norfolk Southern hakivat yhdessä Surface Transportation Boardilta lupaa ostaa, jakaa ja liikennöidä 17 700 ratakilometrin laajuinen Consolidated Rail Corporation (Conrail). Valtion omistama Conrail oli ollut toiminnassa vuodesta 1976 alkaen, ja se oli yhdistänyt useita pienempiä rautatieyhtiöitä valtiolliseksi rautatieyhtiöksi. Hakemus hyväksyttiin 6. kesäkuuta 1998 ja omistussuhteiden siirron takarajaksi asetettiin 22. elokuuta. CSX hankki omistukseensa 42% ja Norfolk Southern sai loput 58% Conrailin omistuksesta. Kaupan myötä CSX:n rataverkon laajuus kasvoi noin 6 100 ratakilometrillä: valtaosa tästä oli entisen New York Central Railroadin rataa. CSX aloitti liikenteen entisellä Conrailin rataverkolla 1. kesäkuuta 1999.

Yhtiön nimi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhtiön nimi syntyi, kun Chessie System, Inc. ja Seaboard System Railroad (yleisesti Chessie ja Seaboard) aloittivat fuusioitumisneuvottelut. Tuolloin puheenjohtaja oli sitä mieltä, että muodostettavan uuden yhtiön nimessä ei olisi kummankaan aiemman yhtiön nimeä yhteistyön vuoksi. Ehdotuksia nimeksi kysyttiin molempien yhtiöiden työntekijöiltä, ja suurin osa niistä oli alkukirjainten yhdistelmiä. Samaan aikaan Interstate Commerece Commissionille annettiin väliaikainen nimilyhenne CSC (Chessie-Seaboard Company), joka kuului virginialaiselle rekkafirmalle. Myös CSM (Chessie-Seaboard Merger) oli jo varattu, joten lakimiehet päättivät ottaa käyttöön lyhenteen CSX, joka jäi pysyvästi käyttöön.

Julkisessa tiedonannossa sanottiin: ”CSX on sopiva, sillä C voi tarkoittaa Chessietä ja S Seaboardia, ja X, kertomerkki, voi tarkoittaa että yhdessä olemme enemmän”. Perään liitettiin myöhemmin T-kirjain, muodostaen lyhenteen CSXT. Tämä tehtiin sen vuoksi, että X-kirjaimeen päättyvät lyhenteet oli varattu rautatiekalustoa omistaville yhtiöille, jotka eivät olleet rautatieliikennöitsijöitä.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta CSX Transportation.