COSCO

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
M/S Cosco Vancouver.

COSCO eli China Ocean Shipping (Group) Company on yksi maailman suurimmista linjaliikennettä harjoittavista varustamoista. Se on Kiinan valtionyritys. Kiinan valtio muodosti COSCOn yhdistämällä China Ocean Shippingin ja China Shipping Companyn vuonna 2016[1]. Vuonna 2017 COSCO hankki omistukseensa kilpailleen Orient Overseas Container Linen (OOCL)[2].

COSCO oli vuonna 2017 OOCL-yrityskaupan jälkeen maailman kolmanneksi suurin varustamo. COSCOa suurempia olivat tanskalainen Maersk Line ja sveitsiläinen Mediterranean Shipping Company (MSC).[2]

Yhtiöryhmä sisältää kuusi noteerattua yritystä ja sillä on yli 300 koti- ja ulkomaista tytäryhtiötä. Ryhmä tuottaa palveluita monella alalla kuten rahdinkuljetus, laivanrakennus, laivojen korjaus, terminaalitoiminnot, kiinteistöala, tietotekniikka sekä konttien valmistus, kauppa ja rahoitus. Ryhmä omistaa ja operoi noin 600 laivaa, joiden yhteinen kantavuus on 35 miljoonaa tonnia. Näin suuri laivojen mahdollistaa vuosittaisen rahdin määrän nousun yli 300 miljoonan tonnin.

COSCO on Kiinan suurin irtotavaran kuljettaja ja se luetaan myös yhdeksi maailman suurimmista irtotavaran merikuljettajista. Lisäksi yhtiöryhmä on Kiinan suurin matkustajaliikenteen harjoittaja, jolla on noin 50 aikataulunmukaista reittiä ympäri maailman.

COSCO omistaa 51 prosenttia Pireuksen satamasta. COSCO omistaa myös määrävän omistusosuuden Zeebruggen sataman konttiterminaalista Belgiassa, 35 prosenttia Euromax-terminaalista Rotterdamissa Alankomaissa, Khalifa 2 -konttiterminaalin Abu Dhabissa ja Vado-konttiterminaalin Italiassa.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]