CIPA

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

CIPA on peittyvästi periytyvä synnynnäinen hermostohäiriö, josta kärsivä ei tunne kipua, hikoile eikä aisti kylmiä tai kuumia lämpötiloja. Oireiston aiheuttaa geneettinen virhe, joka vaikuttaa kivun ja lämmön tunteita välittäviin hermosoluihin.

Oireistosta käytetään lyhennettä CIPA, joka tulee englannin kielen sanoista congenital insensitivity to pain with anhidrosis. Se kääntyy suurin piirtein "synnynnäisenä kivuntunnottomuutena ja hikoilukyvyttömyytenä".

CIPA-oireyhtymään liittyy kohonnut kuolleisuus, ja puolet potilaista menehtyy alle kolmen vuoden iässä. Potilaita on maailmanlaajuisesti joitakin satoja.[1]

Yhdysvalloissa tapauksia tunnetaan noin 35. Oireyhtymä on tavallista yleisempi Japanissa, jossa potilaita on yli 300. Pohjoisruotsalaisessa Vittangin kylässä CIPA:n kaltaisia tautitapauksia on havaittu lähes neljäkymmentä. Tämä häiriö on kuitenkin hieman erilainen, sillä siitä kärsivillä on kyky hikoilla.

Potilailla esiintyy monesti kehitysvammaisuutta. Kyvyttömyys tuntea kipua ja lämpötiloja voi altistaa myös erilaisille onnettomuuksille.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä lääketieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.