C.L. Seifert

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

C.L. Seifert on perinteinen tanskalainen räätäliyritys, joka valmistaa ylioppilaslakkeja ja muita valmistujaistuotteita.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

C.L. Seifert on perustettu 25. tammikuuta 1865. Yrityksen perustajana toimi saksitaustainen räätäli Carl Ludwig Seifert (1834–1898). Vuonna 1873 aloitti Carl Ludwigin poika Carl Julius Seifert liikkeessä apulaisena. 24-vuotiaana hänestä tuli liikkeen osaomistaja. Viimein muutamien vuosien yhteisen työskentelyn jälkeen Carl Ludwig luovutti liikkeen kokonaan pojalleen. C.L. Seifertin räätäliliike sijaitsi alusta alkaen Kööpenhaminan Store Regnegade 12–16:ssa.[1] C.L Seifertin kasvusta ja tulevaisuuden suunnitelmista johtuen historialliset liiketilat Store Regnegadella jäivät liian pieniksi vuonna 2010. Yrityksen pääkonttori muutti vain muutaman kadunvälin päähän uudistettuihin tiloihin Ny Adelgadelle.

Ylioppilaslakit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

C.L. Seifert on nykyään pohjoismaiden suurin ylioppilaslakkien ja valmistujaistuotteiden valmistaja, joka valmistuttaa yli 100 000 ylioppilaslakkia vuosittain. Perinteisiä ylioppilaslakkeja valmistetaan Tanskaan, Ruotsiin ja Suomeen, kaikkiin maihin kyseisen maan perinteistä lakkimallia noudattaen.

Käsityöläisperinteen lisäksi C.L. Seifertin ylioppilaslakeissa yhdistyy yksilöllisyys, sillä oman ylioppilaslakin saa suunnitella 3D-ohjelmalla omannäköiseksi. Jokainen C.L. Seifertin ylioppilaslakki valmistetaan tilauksesta ja käsityönä.

C.L. Seifert on luonut Ruotsiin ja Tanskaan vahvan perinteen kirjailla valmistuvan opiskelijan nimi omaan ylioppilaslakkiin: Ruotsissa lakin eteen ja Tanskassa lakin taakse. Suomalaisiakin ylioppilaslakkeja voidaan kustomoida; lakkiin on mahdollista valita esimerkiksi huomaamattomia omia yksityiskohtia, kuten lipan alapinnan kaiverrus tai silkkinen sisävuori vaikka sateenkaariväreissä.

Suomeen C.L. Seifert valmistaa myös perinteisiä teekkarilakkeja.

Hovitoimittajuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yritys on toiminut lisäksi kuninkaallisena hovitoimittajana sekä Tanskan että Ruotsin hoveille vuosista 1903 ja 1911 lähtien. Seifertin Gaala-osastolla[vanhentunut linkki] valmistetaan univormuja, hattuja ja rintamerkkejä hovin lisäksi esimerkiksi armeijoille, lentoyhtiöille, Kööpenhaminan kuuluisalle Hotel D’Angleterrelle ja lukuisille muille toimijoille.

C.L. Seifert – Suomi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomalaisia opiskelijoita varten perustettiin vuonna 2010 C.L. Seifert Finland Oy. Suomalaisille lukiolaisille yritys toimittaa perinteisten ylioppilaslakkien lisäksi abivaatteita, joilla on Suomessa muista skandinaavimaista poikkeava, mutta sitäkin vahvempi perinne.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. C.L. Seifert - verkkosivut clseifert.com. Arkistoitu 6.8.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]