Butch Hartman

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Butch Hartman
Butch Hartman vuoden 2009 Comic Conissa, San Diegossa.
Butch Hartman vuoden 2009 Comic Conissa, San Diegossa.
Henkilötiedot
Syntynyt10. tammikuuta 1965 (ikä 59)
Yhdysvallat Highland Park, Michigan
Kansalaisuus yhdysvaltalainen
Ammatti animaattori
tuottaja
ohjaaja
Vanhemmat Elmer Earl Hartman III
Carol Davis
Siviilisääty Naimisissa
Puoliso Julieann
Lapset Carly ja Sophia Hartman
Aiheesta muualla
Kotisivu

Elmer Earl Hartman IV (s. 10. tammikuuta 1965 Highland Park, Michigan) on yhdysvaltalainen animaattori, käsikirjoittaja, ohjaaja ja tuottaja, joka tunnetaan parhaiten luomistaan animaatiosarjoista Timmy ja haltijakummit ja Danny Phantom sekä myös T.U.F.F. Puppy. Hän oli myös paljon osallisena Johnny Bravon käsikirjoittamisessa ja ohjaamisessa.

Hartman syntyi Highland Parkissa, Michiganissa Elmer Earl Hartman III:lle ja Carol Davisille vuonna 1965. Hän vietti lapsuutensa Rosevillessa, Michiganissa ja teini-ikäisenä New Baltimoressa, jossa Hartman myös valmistui Anchor Bay High Schoolista vuonna 1983. Sittemmin hän opiskeli taidetta California Institute of the Artsissa.

Valmistuessaan California Institute of the Artsista hän sai töitä aluksi Marvel Productionsilta työskentelemään hahmojen suunnittelijana Pikku ponit -animaatiosarjaan. Tuotantoryhmä kuitenkin siirsi Hartmanin tekemään storyboardeja, mutta sai pian potkut työstään, koska ei osannut tehdä niitä.[1] Sittemmin hän sai töitä Ruby-Spearsilta, jonka jälkeen Hartman työskenteli myös Hanna-Barberan piirrossarjoissa.[1] Hartman työskenteli Ruby-Spearsin tuottamassa Poliisiopistossa, jonka jälkeen hän oli useissa Hanna-Barberan animaatioissa aluksi hahmojen suunnittelijana ja sittemmin animaattorina.

Sittemmin vuodesta 1995 lähtien Hartman työskenteli useammin käsikirjoittajana ja ohjaajana sarjoissa, kuten Dexterin laboratorio ja Johnny Bravo. Tuolloin Hartman sai tarjouksen Nickelodeonilta työstämään uusia piirrettyjä. Hartman kieltäytyi koska työskenteli vielä Johnny Bravon parissa.[1] Sittemmin vuoden 1997 alussa Hartman sai potkut yhdessä Seth MacFarlanen kanssa. Hartman päätti yrittää luoda uutta piirrossarjaa nimeltä Timmy ja haltijakummit ja yritti aluksi kaupitella sarjan tuottamista Cartoon Network Studiosille, joka oli korvannut Hanna-Barberan. Yhtiö ei kuitenkaan halunnut tuottaa sarjaa ja Hartman palasi Nickelodeonille, jotka pitivät ideasta ja päättivät tuottaa sarjan.[1] Sarjasta tuli menestynyt piirretty, jota esitettiin vuosina 2001–2006. Tuona aikana sarja voitti muun muassa Emmy-palkinnon hahmojen suunnittelusta. Menestymisen myötä Hartman sai luoda uuden sarjan Danny Phantom, jota esitettiin vuosina 2004–2007 neljän tuotantokauden verran. Sarja oli useasti ehdolla Annie-palkinnon saajaksi, mutta ei voittanut kertaakaan. Sittemmin Nickelodeon toi Timmy ja haltijakummit takaisin kahden vuoden tauolta vuonna 2008, jonka jälkeen se voitti kaksi Emmy-palkintoa lisää. Hartman loi kolmannen sarjansa Nickelodeonille nimeltä T.U.F.F. Puppy, joka saavutti myös Emmy-palkinnon vuonna 2011 parhaasta taustaväreistä.[1]

  1. a b c d e Rob Paulsen Live Podcast: Episode 12 Hanging with Butch Hartman! 26.8.2011 Viitattu 19.4.2012 (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.