Bushismi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Bushismi tarkoittaa amerikan englannissa Yhdysvaltain presidentti George W. Bushin kielenkäytölle ominaista sanaa tai lausetta käytettynä puhekielessä usein ennalta suunnittelematta.[1] Siitä huolimatta että kuvaannollisen kielen jatkuva käyttäminen on hyvin altista virheille, Bushin kielenkäytössä on säännöllisesti hänelle ominaisia tunnusmerkin omaisia epätavallisia kieliopillisia rakenteita:lähde?

  • Epätavallisten päätteiden lisääminen sanoihin, joissa niitä ei ole normaalisti totuttu käytettävän, esimerkiksi suiciders ('itsemurhaaja'), game changer ('pelinvaihtaja') ja truth teller (totuudenkertoja).
  • Sanojen yhdistäminen epätavallisella tavalla, kuten misunderestimated ('väärin aliarvioitu') tai musta could've (must have could have, 'täytyy olla voi olla').
  • Outo lauseen kongruenssi, kuten "We had a chance to visit with Teresa Nelson who's a parent, and mom or a dad." ('Meillä oli tilaisuus vierailla Teresa Nelsonin luona, joka on vanhempi, ja äiti tai isä').
  • Lauseen ajatuksella ja ulosannilla kohtalokas ero: "Our enemies are innovative and resourceful, and so are we. They never stop thinking about new ways to harm our country and our people, and neither do we." ('Vihollisemme ovat kekseliäitä ja neuvokkaita, ja niin olemme mekin. He eivät koskaan lakkaa miettimästä uusia keinoja vahingoittaa maatamme ja kansaamme, kuten emme mekään.')

Lainauksia Bushin puheista, jotka saattavat luoda vaikutelman epäpätevyydestä, kutsutaan bushismeiksi. Monet lainaukset, joskus irrotettuna asiayhteydestään, antavat kuvan että Bush on ymmärtänyt merkittävästi väärin maantiedon, historian, poliittiset toimintamallit ja maailman ylipäänsä. Ei voida helposti sanoa kuinka hyvin nämä lainaukset heijastavat Bushin todellisia tietoja ja mielipiteitä, vai ovatko ne vain kielellisiä kömmähdyksiä, mutta tämä ei ole estänyt Bushia kritisoivien henkilöiden käyttämästä näitä lainauksia yrityksissä saattaa Bush huonoon valoon. Esimerkiksi Bush päätti erään tiedotustilaisuuden sanomalla: "Emme ota vastaan enempää kysymyksiä, emme englanniksi, emmekä ranskaksi, emmekä meksikoksi". Valkoinen talo selitti myöhemmin, että presidentti vitsaili.lähde?

Termi bushismi on tullut laajalti tunnetuksi, osittain kirjojen otsikoiden ja presidentin lainauksille omistettujen www-sivujen kautta.lähde?

Bushismi voi myös tarkoittaa George W. Bushin hallinnon harjoittamaa politiikkaa, erityisesti Yhdysvaltojen ulkopuolisen näkökulman mukaan, mutta termiä ei käytetä tässä tarkoituksessa läheskään yhtä paljon.lähde?

Bushismeihin läheisesti liittyvät muut Bushista kerrotut kömmähdykset.lähde? Esimerkiksi vuonna 2002 lehdet väittivät Bushin heiluttaneen kättään pitkään tervehtiäkseen Stevie Wonderia, ja lopetti vasta, kun joku tuli muistuttamaan häntä, että Wonder on sokea. Faktantarkistussivusto Snopesin mukaan tarina ei kuitenkaan pidä paikkaansa.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Muh­keim­mat bus­his­mit julki kaleva.fi. Viitattu 7.7.2020. (suomeksi)
  2. Mikkelson, David: George W. Bush Waved at Stevie Wonder? snopes.com. 30.5.2014. Viitattu 29.8.2021.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]