Burt Rutan

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Burt Rutan
Burt Rutan Oct 3 2004 photo D Ramey Logan.jpg
Henkilötiedot
Koko nimi Elbert L. Rutan
Syntynyt17. kesäkuuta 1943 (ikä 79)
Portland, Oregon
Ammatti insinööri, yrittäjä
Insinööri
Koulutus California Polytechnic State University
Ala ilmailutekniikka
Aiheesta muualla
www.burtrutan.com

Elbert L. "Burt" Rutan (s. 17. kesäkuuta 1943) on yhdysvaltalainen lentokonesuunnittelija, joka on tullut tunnetuksi monista erikoisista ja ennätyksiä rikkoneista koneistaan.

Rutan on syntyisin Portlandista, Oregonista ja varttui Kaliforniassa. Hän lensi ensimmäisen yksinlentonsa 16-vuotiaana 1959. Vuonna 1965 hän valmistui Kalifornian polyteknillisestä yliopistosta ilmailutekniikan insinöörinä.

Vuodet 19651973 hän työskenteli Yhdysvaltain ilmavoimien Edwardsin lentotukikohdassa projekti-insinöörinä. Hän toimi yhdeksessä eri lentotestausprojektissa ml. hävittäjälentokoneiden syöksykierrekokeet. Hänen projektitöihinsä kuului myös LTV XC-142 VTOL -kuljetuskoneen testaus. Tämä jälkeen hänestä tuli Bede Aircraftin Bede Test Centerin johtaja 1974 asti.

Rutan erosi kesäkuussa 1974 perustaakseen oman lentokonetehtaansa, Rutan Aircraft Factory, Mojaven aavikolle. Hän kehitteli monia prototyyppilentokoneita. Ensimmäinen tuote oli harrastelentokone Rutan VariViggen. VariEze-koneen suunnitelmia myytiin huomattavasti.[1] Seuraavia koneita olivat Long-EZ ja Rutan Quickie.

Huhtikuussa 1982 hän perusti Scaled Composites Inc.:in.

Voyager palaa maailmanympärilennoltaan.

Vuonna 1986 Rutanin suunnittelema Voyager lensi ensimmäisenä lentokoneena maailman ympäri välilaskutta ja ilman tankkauksia. Konetta lensivät Burt Rutanin veli Dick Rutan ja Jeana Yeager. Lento kesti 9 vuorokautta, 3 minuuttia ja 45 sekuntia.[2]

Konrad Dannenberg (vas.) ja Burt Rutan

Kesäkuussa 2004 Rutanin SpaceShipOnesta tuli ensimmäinen yksityisen rakentama alus, joka saavutti avaruuden. Kone voitti Ansari X -palkinnon 4. lokakuuta pilottinaan Mike Melvill.

3. maaliskuuta 2005 Voyageria muistuttava suihkumoottorilla varustettu GlobalFlyer uusi Voyagerin ennätyksen pilottinaan Steve Fossett.

Rutanin suunnittelemille koneille on ollut tyypillistä epätavalliset siipirakenteet, canard-siipien käyttö sekä koneiden keveys.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Peter Garrison: Where Have All the Foreplanes Gone? 18.7.2018. Flying. Viitattu 7.4.2019.
  2. Tieteen kuvalehti Historia 13/2013, s.66-73

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]