Bundeskanzleramt (rakennus Berliinissä)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Bundeskanzleramt Valtiopäivätalon katolta nähtynä.
Pääsisäänkäynti.

Bundeskanzleramt eli liittokanslerinvirasto on Saksan liittokanslerinviraston rakennus Berliinin Tiergartenissa. Rakennus on valmistunut vuonna 2001. Se on osa hallintokorttelissa sijaitsevaa Band des Bundes -nimistä rakennuskokonaisuutta, jonka ovat suunnitelleet arkkitehdit Axel Schultes ja Charlotte Frank.[1] Rakennuksen yhteydessä on myös Saksan liittokanslerin virka-asunto.

Bundeskanzleramt sijaitsee Platz der Republik -aukion luoteiskulmassa lähellä vanhaa valtiopäivätaloa. Lännessä rakennus päättyy Spreejoen rantaan, mutta joen yli kulkeva silta yhdistää sen vastarannalla jatkuvaan Kanzleramtspark-puutarhaan. Rakennuksen julkisivut ovat lasia, betonia ja hiekkakiveä.[1] Lasiseinien on tarkoitus korostaa mielikuvaa hallinnon läpinäkyvyydestä. Bundeskanzleramt on tilavuudeltaan maailman suurin valtion hallitusrakennus.[2] Sen suurin korkeus on 36 metriä, mikä tekee siitä neljä metriä valtiopäivätalon kupolia matalamman.[3] Pitkänomaisen, H-kirjaimen muotoisen rakennuksen keskellä on yhdeksänkerroksinen kuutionmuotoinen osa, jossa sijaitsevat tärkeimmät tilat: liittokanslerin toimisto seitsemännessä kerroksessa ja kabinettisali sen alapuolella kuudennessa kerroksessa.[1] Ylimmässä kerroksessa on 200 neliömetrin laajuinen liittokanslerin virka-asunto, mutta esimerkiksi entinen liittokansleri Angela Merkel asui kautensa aikana sen sijasta omassa yksityisasunnossaan.[4]

Bundeskanzleramt rakennettiin, kun Saksojen yhdistymisen jälkeen liittotasavallan pääkaupunki ja keskushallinto päätettiin vuonna 1991 palauttaa Bonnista Berliiniin.[2] Arkkitehdit Schultes ja Frank voittivat hallintokorttelin suunnittelukilpailun vuonna 1993 ja itse liittokanslerinviraston arkkitehtuurikilpailun vuonna 1995. Jälkimmäisen kilpailun lopullisen voittajan valitsi silloinen liittokansleri Helmut Kohl. Talo rakennettiin vuosina 1997–2001.[3] Liittokanslerinvirasto siirtyi Berliiniin jo vuonna 1999 ja toimi ensimmäiset kaksi vuotta entisessä Itä-Saksan valtioneuvoston talossa Staatsratsgebäudessä ennen oman talonsa valmistumista.[5] Liittokanslerinviraston aiempi rakennus Bonnissa on nykyään taloudellisen yhteistyön ja kehityksen ministeriön käytössä. Bonnissa on myös liittokanslerin toisena residenssinä toimiva Palais Schaumburg.

Talon ensimmäiseen kerrokseen on sijoitettu kaikkien entisten liittokanslerien muotokuvat.[2] Itäisen pääsisäänkäynnin edustalla on espanjalaisen kuvanveistäjän Eduardo Chillidan 90 tonnia painava abstrakti rautaveistos Berlin.[1][3]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Edelgard Abenstein & Jeannine Fiedler: Taide & Arkkitehtuuri: Berliini (suom. Pirkko Roinila), s. 104–105 ja sisäkannen kartta. Tandem Verlag (h. f. ullmann) 2009. Alkuteos Kunst & Architektur Berlin.
  2. a b c German Chancellery (englanniksi) Visitberlin.de. Viitattu 21.2.2020.
  3. a b c Geschichte und Architektur des Kanzleramts (saksaksi) Die Bundesregierung. Viitattu 21.2.2020.
  4. Patrick Sisson: Check Out Angela Merkel's Official Home in the Massive Bundeskanzleramt (englanniksi) Curbed 6.9.2015. Viitattu 21.2.2020.
  5. Marjaliisa Hentilä ja Seppo Hentilä: Berliiniin: retkiä lähihistoriaan, s. 17, 221. 2., uudistettu painos. Kirjapaja, Helsinki 2011.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]