Bryn Mawr College

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Bryn Mawrin kampuksen asuntola nimeltä Rock Dorm.

Bryn Mawr College [ˌbrɪnˈmɑːr] on Yhdysvaltojen Pennsylvanian osavaltiossa sijaitseva, naisille tarkoitettu yksityinen liberal arts college, joka painottuu myös jatko-opintoihin ja tutkijakoulutukseen. Sen perustivat Philadelphian kaupungin lähelle kveekarit vuonna 1885, mutta oppilaitos on toiminut aina tunnustuksettomana[1]. Bryn Mawr on yksi arvostetuimmista liberal arts collegeista Yhdysvalloissa: vuoden 2021 rankingissä se sijoittui tilalle 28. Opiskelijamäärä on noin 1 700.[2]

Oppilaitos tekee tiivistä yhteistyötä läheisten Haverford Collegen ja Swarthmore Collegen sekä Pennsylvanian yliopiston kanssa.[2] Bryn Mawr on yksi yhteisnimellä Seven Sisters tunnetusta perinteisestä naisille tarkoitetusta collegesta Yhdysvaltojen koillisosissa. Muut ovat Radcliffe College (Massachusetts) ja Vassar College (New York), joissa nykyisin opiskelee myös miehiä, sekä naisopiskelijoihin yhä keskittyvät Barnard College New Yorkissa ja Mount Holyoke College, Smith College ja Wellesley College Massachusettsissa.

Bryn Mawr College korostaa perinteisesti muun muassa kirjallisen ilmaisun, väittelytaitojen ja loogisen ajattelun tärkeyttä. Aiemmin luonnontieteisiin suuntautunut oppilaitos on vuosituhannen vaihteesta alkaen panostanut myös taideaineisiin, etenkin luovaan kirjoittamiseen monine Nobel-tason kirjailijavierailuineen[3].

Oppilaitos tunnetaan muun muassa sosiaalityön master-tason koulutuksen uranuurtajana Yhdysvalloissa. Ylisosiaalineuvos Aulikki Kananoja suoritti tutkinnon siellä 1970-luvun taitteessa.[4][5] Bryn Mawrissa on 1900-luvun alkupuolelta asti opiskellut monia muitakin suomalaisnaisia eri stipendien turvin.

Tunnettuja Bryn Mawrissa opiskelleita ovat olleet näyttelijä Katharine Hepburn ja perinnöllisyystutkija Nettie Stevens.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Bryn Mawr College, britannica.com. Viitattu 27.1.2021.
  2. a b c Overview of Bryn Mawr College, U.S. News Best Colleges, US News & World Report. Viitattu 27.1.2021.
  3. Karen Heller, Knight Ridder: Bryn Mawr shows creative side as it makes way for arts, Chicago Tribune 1.5.2003. Viitattu 27.1.2021.
  4. Ihminen on nähtävä elämäntilanteessa, Talentia-lehti 18.3.2020. Viitattu 27.1.2021.
  5. Saarinen, Erja: Aulikki Kananoja - Ihmisen näkökulma on minun elämäni missio. Naisten ääni -sivusto. Viitattu 27.1.2021.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäiset artikkelit: en:Bryn Mawr College & en:Seven Sisters (colleges)