Bruselloosi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Bruselloosi
Luokitus
ICD-10 A23
ICD-9 023
MedlinePlus 000597
MeSH D002006
Huom! Tämä artikkeli tarjoaa vain yleistä tietoa aiheesta. Wikipedia ei anna lääketieteellistä neuvontaa.

Bruselloosi (brusellosis) on Brucella-bakteerien aiheuttama infektiotauti. Useat Brucella-bakteerit voivat tarttua ihmiseen suoraan kotieläimistä tai näiden maidosta.

Tautia on tavattu Suomessa vain ulkomailta tulleina yksittäistapauksina; Euroopassa sitä kuitenkin esiintyy ainakin Espanjassa, Turkissa ja Kreikassa.

Eläinlääketieteessä eläinten bruselloosista käytetään yleensä nimityksiä luomistauti ja luomatauti, koska se johtaa elinkelvottoman sikiön syntymiseen ennenaikaisesti. Suomessa luomistautia todettiin viimeksi vuonna 1960.

Ihmisillä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ihmisen bruselloosin aiheuttaa Brucella abortus. Bakteeri aiheuttaa elimistöön päästyään voimakasta kuumeilua, imusolmukkeiden, pernan ja maksan laajenemista sekä luusto-, keskushermosto-, sydän- keuhko- ja virtsaoireita.

Oireet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bruselloosi itää 5–35 vuorokautta, minkä jälkeen sen oireina ovat eri puolilla kehoa suurentuneet imusolmukkeet, selkä- ja päänsärky sekä pahoinvointi. Hoitamattomana tauti voi kroonistua tai johtaa jopa kuolemaan.

Diagnosointi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bruselloosia on syytä epäillä, kun potilaalla on selittämätön kuumetauti ja hän on ulkomailla ollessaan nauttinut pastöroimatonta maitoa tai juustoa taikka koskenut eläimeen. Diagnoosi tehdään viljelemällä verestä tai määrittämällä seerumista brusellan vasta-aineet.

Hoito[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bruselloosia hoidetaan mikrobilääkkeillä. Aikuisilla käytetään doksisykliinin rinnalla joko gentamysiiniä, streptomysiiniä, siprofloksasiinia tai rifampisiinia, lapsilla sulfatrimetopriimia ja gentamysiiniä. Epäilytapauksissa yleislääkärin on aina syytä konsultoida infektiolääkäriä.

Eläimillä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Brucella-bakteerilla on useita, eri eläimiin tarttuvia serotyyppejä. Luomistautia esiintyy naudoilla (B. abortus, ihmisillä bangintauti), lampailla ja vuohilla (B. melitensis, ihmisillä maltankuume), sioilla (B. suis, tarttuu myös ihmiseen) ja koirilla (B. canis, tarttuu myös ihmiseen). Lampailla esiintyvä B. ovis aiheuttaa pässin lisäkivestulehdusta.[1]

Ehkäiseminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Brucellan leviämistä voidaan torjua maidon pastöroinnilla ja tartuntavaaran olemassa ollessa desinfiointiaineiden käyttämisellä.[1]


Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]